Annons
Nyheter

EU-försvar hotar vår nationella självständighet

Nyheter • Publicerad 28 januari 2004

Svar på Johanna Nilssons insändare den 7 januari – Utan EU hade det varit bättre i Sverige.

Bravo, Johanna. Det är inte bara något som du tycker. Det är absolut fakta som du lägger fram.

Annons

Hade makthavarna gjort som du, hållit sig till fakta, då hade vi gjort som Norge, stannat utanför EU. Vi hade då använt våra skattemedel till Sveriges uppbyggnad.

Det är politikernas plikt att se till inbyggarnas bästa. Inte att skicka våra pengar till främmande makter. Vi bör tacka alla människor som lydde sitt förnuft och röstade nej till EMU.

Alla tecken visar att Sveriges ekonomiska ställning efter EMU-omröstningen har blivit starkare. Kronan har stärkts, vilket bland annat medfört att den svenska statsskulden har sjunkit.

Den genomgående slutsats som större delen av svenska folket dragit är, att nackdelarna med EMU kraftigt överväger fördelarna.

Eurozonens ekonomiska stagnation och gigantiska arbetslöshet visar att EMU är ett högriskprojekt. Att överlåta den ekonomiska makten från Sverige till Europeiska Centralbanken (ECB) i Frankfurt skulle förvärra situationen även för Sverige.

De stora ländernas fusk och brott mot den så kallade stabilitetspakten inger ingen tilltro. Varför skulle Sverige följa ekonomiska lagar, som till exempel Frankrike inte bryr sig om?

Utan en egen riksbank och ett ränteinstrument hade det blivit svårare för Sverige att parera den ekonomiska utvecklingen. Riksdagen hade då tvingats fatta beslut om sänkta löner, höjda arbetsgivaravgifter, avskedanden etcetera. Det skulle ha gjort tillvaron för många människor oerhört otrygg.

EUs nya grundlagsförslag talar tydligt om ett EU-försvar, vilket visar på hur EU steg för steg bygger upp en superstat. Det utgör ett påtagligt hot mot Sveriges nationella självständighet och alliansfrihet. Enligt förslaget ska en gemensam säkerhets- och försvarspolitik garantera unionen en operativ kapacitet baserad på civila och militära resurser.

"Resursen skall användas vid uppdrag utanför unionen för att bevara freden, förebygga konflikter och stärka den internationella säkerheten", enligt FN-stadgan, Den "gradvisa utformningen av unionens gemensamma försvarspolitik". Denna kommer att leda till ett gemensamt försvar "så snart som europeiska rådet enhälligt har beslutat det".

Medlemsländerna måste ställa civila och militära resurser till förfogande liksom förbinda sig att förbättra sina militära resurser.

Annons

Grundlagsförslaget ger många signaler om ytterligare centralisering av makten i EU. De stora länderna stärker sitt inflytande på bekostnad av de små medlemsländerna. I förslaget föreslås en permanent EU-president och en EU-utrikesminister. I Sveriges riksdag har dock en majoritet motsatt sig förslaget om EU-president med mera.

Enligt grundlagsförslaget är införandet av euron obligatoriskt. Sverige kan inte skriva på det framlagda grundlagsförslaget som inkluderar EMU.

Wivi Ann Henningsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons