Annons
Nyheter

EU:s nonchalans ett hot mot oss ungdomar!

Nyheter • Publicerad 2 januari 2004

Nu har vi lämnat det gamla året bakom oss och blickar nyvaket fram i tiden. Vad kommer hända med alkoholen under nästa år? Eftersom statistiken visar få tecken på att vi svenskar kommer att dricka mindre under nästa år kommer säkert den ibland ganska fåniga diskussionen om svensk alkoholpolitik fortsätta i våra massmedier.

Tyvärr handlar det oftast om vinstintresserade bryggare eller spritleverantörer som hävdar att sänkt alkoholskatt förbättrar folkhälsan och så handlar det mycket om EU.

Annons

Allt för liten tid av debatten handlar om varför folk över huvudtaget brinner så mycket för tanken att hälla i sig flera liter alkohol varje helg. När det gäller oss ungdomar brukar folk endast komma till slutsatsen att det är hemskt och förargligt att vi dricker så mycket.

Anledningen till att de inte kommer längre i sitt resonemang är nog att de ganska snabbt inser att vi ungdomar tar vara på den alkoholkultur som ni vuxna har visat oss genom åren. Vi ungdomar kan inte stå för alkoholproblemet själva utan det är ni vuxna som har ansvaret. Det är ni som producerar alkoholen, ni som försöker sälja den till oss, ni som köper ut den till oss och ni som visar hur mycket man kan dricka en helg.

Det är ni vuxna som äger butiker som i hälften av fallen säljer ut folköl till minderåriga även om ni vid det här laget mycket väl borde veta att det är en 18-årsgräns på drycken. Det är ni som är vuxna som sitter i maktens korridorer – i riksdagen och i EU. Det är ni som en gång gick och röstade och gjorde Sverige till stolta medlemmar i Europeiska Unionen.

Det är samma union som år efter år vägrar att se alkoholen som något annat än vilken vara som helst. Fråga vilket barn som helst som lever med föräldrar med alkoholproblem om det är okej att likställa alkohol med en fransk ost eller en tysk bil?

EU:s nya införselkvoter när det gäller alkohol trädde i kraft den första januari. Eller rättare sagt, deras brist på införselkvoter. Det är i princip inga regleringar alls när det gäller införande av köpt alkohol från något EU-land. Detta är ett hot mot oss svenskar och framförallt mot oss ungdomar.

Fler illegala aktörer kommer att nu åka dagligen över sundet och köpa allt mer sprit för att sedan sälja skiten på skolgårdar och arbetsplatser. Fler röster kommer att höjas för att vi ska sänka skatten. Deras motivering är att det är bättre att folk köper spriten i Sverige än i Danmark eller Finland. Det tycker vi är fel.

Det spelar ingen roll var vi köper skiten. Den skadar lika mycket ändå. Sänker vi skatten kommer hela landet att få tillgång till billig sprit än bara gränsområdena. Alltså fler vuxna som dricker mer och som kommer att visa oss ungdomar att dricka mer. Langat sprit kommer även att bli billigare för oss.

Nä, behåll alkoholskatten där den ligger. Be tullen att hålla ögonen öppna för de som kör varje dag över gränsen. Stoppa in folkölet på Systembolaget.

Påverka EU att höja miniminivån på alkoholskatt och berätta för EU att på samma sätt som man hanterar tobak ur ett folkhälsoperspektiv borde alkohol hanteras som detsamma.

Så god fortsättning på året, från oss 7000 ungdomar som aktivt vägrar alkoholen. Vi kommer att försöka påverka alkoholpolitiken och attityder kring alkohol, för debatten får aldrig någonsin bara handla om sänkta skatter eller inte.

Annons

Erik Wagner

vice förbundsordförande

Ungdomens Nykterhetsförbund

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons