Annons
Nyheter

För det öppna landskapets skull köp svensk mat

Nyheter • Publicerad 29 januari 2004

Nu är det dags att rannsaka sig själv. Vi svenskar är fantastiska på att säga en sak och göra tvärtom.

När man nu läser hur svårt våra lantbrukare har det kan man inte låta bli att hjälpa svenskarna att tänka lite innan de går iväg och handlar. För hur många svenskar tycker inte att vi skall behålla vår djurhållning som fortfarande är en av världens bästa?

Annons

Man kan ställa upp 100 man utanför någon stormarknad och fråga om de tycker det är viktigt att djuren har det bra innan de slaktas. Jag lovar att minst 95 svarar ja, och när sedan samma 100 går in och handlar och där ligger utländskt kött bredvid svenskt så tar minst 40 utländskt kött för att det är billigare.

Hur tror ni då att det känns för våra svenska bönder som ställer upp och föder upp djuren som vi säger när man tänker efter, och sedan går man in och handlar utländskt?

Visste ni att en dansk bonde får ha 13 grisar i samma box som en svensk bonde får ha tio, han får ha fler djur på gården trots mindre areal att sprida gödsel på. (Lilla Danmark har 21 miljoner grisar Sverige har tre miljoner – var gör dom av sin naturgödsel?)

Visste ni att nära hälften av Irlands köttdjur är korsade med belgisk blå, vilket ger högre slaktvikt vid samma ålder som våra svenska djur (slakterierna i Sverige tar inte emot belgisk blå -korsningar).

Tar man sen mjölken så fick bonden för 15 år sen cirka 3,20 kr för mjölken, i dag 2004 får de cirka 2,40 ( har svenska folkets löner sänkts likadant?) medan foder, el, diesel etcetera har stigit i pris precis som allt annat här i Sverige.

När det gäller våra äggproducenter så fick de byta ut sina trånga hönsburar, vilket kan väl vara bra. Men att finska äggproducenter kunde köpa de gamla burarna och sätta upp i Finland (är inte Finland med EU?) då ser jag inga möjlighet att konkurrera på lika villkor inom lantbruken.

Här kommer några råd till de svenska folket:

Tillsätt en jordbruksminister som vet hur svenskt jordbruk fungerar och som kan föra böndernas talan och inte stjälpa dem.

Till butikskedjorna: Försök hjälpa svenskt livsmedel att synas i era butiker och inte framhäva det utländska. (Det hjälper inte vårt svenska öppna landskap).

Till slakterier, mejerier etcetera: Våga visa hur bra kvalitet vi har på våra svenska livmedel innan vi får lägga hela svenska jordbruksnäringen och bara får äta importerat livsmedel.

Annons

Till konsumenterna vill jag bara säga: Tänk på detta när ni går ut och handlar. Ta hellre lite mindre kött och köp svenskt. Då vet du att du stödjer det svenska jordbruket som hjälper till att hålla landskapet öppet med hjälp av sina djur.

För jag tror inte att vi om 15 år skall behöva köra till Frostavallen med våra barn för att se en svensk bonde och hans djur

Palle i Färlöv

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons