Annons
Nyheter

Försvarsmaktens sista bastion i Skåne faller

Nyheter • Publicerad 16 januari 2004

P7 på Revingehed är det sista kvarvarande militära förbandet i Skåne. F10 i Ängelholm är snart avvecklat.

Tidigare under den senaste 10-15 års perioden har följande förband försvunnit:

Annons

Lv 4 i Ystad, P2 i Hässleholm, A3 i Hässleholm,

F5 på Ljungbyhed, P6 i Kristianstad, T4 Hässleholm, Milostab Syd Kristianstad, 13 Fördelningsstaben Hässleholm, Sektorstab syd Ängelholm

Skåne har snart tömts på militära etablissemang. När nu Försvarsmakten vill att P7 läggs ner så förlorar de skånska kommunerna helt den extra säkerhet som ett militärt förband i närheten erbjuder.

Det kommer att dröja många timmar innan undsättning kan anlända vid till exempel oljeutsläpp, snökatastrofer, översvämningar, stora elavbrott och när skallgångskedjor behövs för att leta upp försvunna människor.

Stora investeringar krävs i kommunerna för att själva skapa denna extra resurs. Bandvagnar, lastbilar, tält, elverk, livsmedel personal med mera måste hållas beredda någon annanstans och betalas av kommunerna. Investeringar som krävs för att åstadkomma detta medför sannolikt skattehöjningar. Har vi skåningar råd att mista P7?

I den film som Försvarsmakten skickat ut, att visas för all personal, talas tydligt om att man satsar på stora garnisoner. De små, så kallade solitärerna, skall avvecklas. P7 är just en sådan, liten, solitär.

Med avvecklingen av P7 följer avveckling av hela stödet till Hemvärn och frivilligrörelse. Hemvärn, FBU, Brukshundsklubb med mera förlorar allt det stöd, som ett militärt förband kan ställa upp med, i form av kompetens, materiel, lokaler och mark. Att Försvarsmakten behåller de stora garnisonerna i Boden, Stockholm och Skövde är då en klen tröst.

P7 ligger nära till alla kommuner i Skåne. De värnpliktiga kan resa med regiontrafik för att ta sig till Regementet. P7 är därför ett populärt alternativ för våra skånska ungdomar.

P7 har lätt att rekrytera både de värnpliktiga och de anställda som behövs för att fungera väl. Om P7 försvinner kommer våra ungdomar att få resa många timmar varje helg för att komma till sitt regemente. Närheten till hemmet försvinner. Hundratals jobb för civila och officerare försvinner.

Slutliga avgörandet är ett politiskt beslut. Demokratin fungerar dock dåligt när ingen debatt hörs bland politiker och massmedia. Många politiker och representanter för massmedia vet inte ens om att alla de ovan uppräknade förbanden försvunnit.

Annons

Än mindre att P7 redan föreslagits för nedläggning i Högkvarterets korridorer. Om vi inte får i gång en debatt och gör våra röster, som skåningar, hörda så kommer beslut i Stockholm att allvarligt påverka vår trygghet och ekonomi här i södra Sverige.

Det är dags att starta debatten.

Det är dags att visa för beslutsfattarna i Stockholm att vi inte accepterar att förlora vårt sista regemente.

Det är dags att reagera. Det är dags att försvara P7. Om några veckor kan det vara för sent.

Engagerad och orolig

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons