Annons
Nyheter

Friskola som geschäft

Skolledning anmäler kommunen för uteblivna medel om 550 000 kronor. Läser med förvåning en artikel i Kristianstadsbladet den 24 juli, med ovanstående inledning.
Nyheter • Publicerad 30 juli 2008

Det handlar om skolledningen för Södra kasernskolan i Kristianstad. Vad är det för företagare, som räknar med att få betalt utan att ha påbörjat verksamheten i sitt skolföretag, annat än på pappret, och tro de skall få betalt utan att ha presterat annat än att skriva räkningar och en elevlista?

Startar man en skola på ett så godtyckligt sätt, att flera lokalbyten måste göras förrän skolföretaget ens har startat, inger det inget förtroende. Tanken faller osökt på hur det är möjligt att 89 ungdomar kan anlita den tilltänkta Södra kasernskolan, som utan att ens ha påbörjat verksamheten kräver mer än 550 000 kronor i förskott av kommunen!

Annons

Som företagare är det mer än lovlig blåögt att räkna med att våra kommunala politiker och tjänstemän med öppna ögon skall gå på en sådan invit. Avsevärda fadäser har visserligen åstadkommits i vår kommun, men denna gång slogs bromsen till, i rätt tid får vi hoppas?

Med tanke på ledningens, för Södra kasernskolans, tidigare företagande i "skolsammanhang" är det förnuftigt av utbildningsnämndens ordförande Pierre Månsson (fp) och utbildningschef Kenth Olsson att stämma i bäcken för att undvika ekonomisk förlust för kommunen och ändå värre, en eventuell studiekatastrof för ungdomarna!

Vi har visserligennäringsfrihet i Sverige, men vill man driva skolföretag bör vederbörande skolledning visa de är ansvarsmedvetna och kapabla att återuppbygga en tillräcklig ekonomisk bas, som inger förtroende i kreditinstituten.

Det är viktigt att ett skolföretag kan få igång rörelsen utan att kommunen skall förskottera mer än 550 000 kronor. Att starta skolföretag får icke ske på lösa boliner, då är det en skola utan berättigande. Det bör vara högre krav för att få bedriva skolverksamhet, än för att få starta ett café! Även om all affärsverksamhet är riskfylld, är det utomordentlig viktigt att en skola är seriös och har en ekonomisk stabil grund.

Det kan vara katastrof för en ungdom, som efter ett antal månader, på grund av en friskolas fallissemang, måste se sig om efter en annan skola. Det är nästan omöjligt mitt i ett skolår, och leder, för många elever till att studierna kanske icke kan starta förrän nästa skolsäsong, till stor skada för berörda elever.

Pierre Månsson och Kenth Olsson har varit observanta och använt det sunda förnuftet, genom att framhålla att skolledningen måste visa prestation och god planering samt att den har sina långivares förtroende, förrän några skattemedel kan utbetalas. Något annat är affärsmässigt oacceptabelt!

Svend E Pedersen, Åhus
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons