Annons
Nyheter

Gårdsgatas omvandling till gågata utreds

Nyheter • Publicerad 16 januari 2004

Svar till insändaren "Befria gårdsgatan från biltrafik", den 15 januari.

Östra Boulevarden mellan Döbelnsgatan och biopalatset Kosmorama är reglerad som en gårdsgata. Vilket innebär att fordon måste lämna företräde åt fotgängare inom denna yta.

Annons

Fordonshastigheten är begränsad till 7 km/tim. Sträckan är ej dubbelriktad utan enkelriktad trafik gäller. Påbjuden körriktning; söderut. Cykeltrafik är dock tillåten i båda riktningarna.

På en gårdsgata råder rent formellt parkeringsförbud. Den öppna ytan framför Domus är också reglerad med parkeringsförbud.

Det innebär att fordon endast vid av- och pålastning kan uppehålla sig en kortare stund på denna plats.

Kristianstads kommuns parkeringsvakter följer upp efterlevnaden av parkeringsreglerna inom denna yta med högsta prioritet.

Gårdsgata på sträckan har införts efter samråd med bland andra Handelsföreningen och fastighetsägare. Från butiksägare utmed Östra Boulevarden krävdes unisont att gatan måste förbli framkomlig för fordon.

Centrumarbets- och stadsutvecklingsgruppen har efter sitt möte 2004-01-15 beslutat remittera frågan om omvandling av sträckan till gågata för utredning av Stadsarkitektkontoret och C4 Teknik. Analys och förslag skall preciseras för ovanstående under året.

I uppdraget ingår att särskild uppmärksamhet i trafikanalysen skall riktas på vad som händer med omkringliggande vägnät (Tivoligatan, Östra Vallgatan, Nya Boulevarden) om 1700 fordon per dygn skall fördelas om från Östra Boulevarden mot dessa alternativ.

Lars Nyström

trafikingenjör, C4 Teknik

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons