Annons
Nyheter

Ge chans till jobb

Socialdemokraterna vill satsa 1,5 miljoner för att skapa jobb för funktionshindrade där det borgerliga styret misslyckats, skriver Katarina Honoré, vice ordförande i socialnämnden och Marianne Svensson, vice ordförande i omsorgsnämnden.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2008

En framtidsvision för de flesta innehåller arbete, familj och bostad. Samma framtidsvision har personer som har en funktionsnedsättning. Arbete upplevs som en mycket viktig byggsten i identiteten. Men för personer som har en fysisk, psykisk eller social funktionsnedsättning är det inte självklart att få ett arbete utan mer sällsynt eller rent av omöjligt.

Arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning är högre än bland andra grupper i vårt samhälle. I Kristianstad kommun finns Riksgymnasiet, ett av fyra gymnasier i Sverige som vänder sig till elever med ett rörelsehinder.

Annons

Efter genomfördutbildning väljer många av dessa studenter att bosätta sig i vår kommun. Tiden efter skolan blir för många en tid utan någon form av sysselsättning. En del får möjlighet till sysselsättning inom Koncensus, en del på C4 arbetsmarknad. Få får ett "riktigt arbete".

Det har genomförts en uppföljning - "Vad hände sen" - där 25 personer som avslutat studier vid Riksgymnasiet fått besvara ett antal frågor. Uppföljningen visar att tre personer har fått arbete. Samtidigt säger man "jag vill ha ett jobb, få lön och känna att jag behövs". Istället kan studenterna få svar från handläggare på Arbetsförmedlingen "det är i princip inte lönt att söka arbete".

Ännu en undersökning är genomförd i vår kommun, i denna undersökning har man intervjuat personer med psykisk ohälsa. Här vittnar man om samma sak, arbete är det viktigaste det är en del av identiteten. Men arbete saknas.

Hur är detta möjligt? Den borgerliga alliansen har ju tillskapat arbete för alla som "vill" arbeta. Nej, det handlar inte om som Göran Montan och den borgerliga alliansen tycks tro att man inte vill ha ett riktigt arbete. Det är nog snarare så att det är inte så enkelt att få arbetsgivare att vilja anställa en person med en skada eller en sjukdom där arbetsförmågan inte är 100 procent.

Men enligt Göran Montan vill de nya moderaterna göra det lättare för dig som sjuk eller funktionsnedsatt och alla andra att åter ta sig in på arbetsmarknaden. Montan säger sig leverera verkliga lösningar på dagens problem. Hur ser dessa lösningar ut för personer med funktionsnedsättning som fortfarande inte fått ett jobb?

Varför har inteMontan levererat dessa problemlösningar i den kommun han representerar? Det är bara att konstatera att de nya moderaterna inte är ett parti för dig med en funktionsnedsättning.

Den borgerliga majoriteten i vår kommun talar om valfrihet och möjligheten att påverka sitt eget liv. Varför har man inte skapat förutsättningar för personer med funktionsnedsättning att få denna möjlighet genom att i första hand få ett arbete, som upplevs som den viktigaste frihetsfaktorn?

Vi socialdemokrater vill på olika sätt skapa möjligheter så alla får rätt till arbete även om man har en begränsad förmåga. Till att börja med har vi i vår kommunala budget avsatt 1,5 miljoner för cirka tio lönebidragsanställningar. En anställningsform som ger den funktionshindrade samma rättigheter som alla andra på arbetsplats med kollektivavtal.

I denna fråga fickvi inte gehör från den borgerliga majoriteten, trots att Barbro Kärrstrand (fp) tidigare förespråkat just detta. Men det var ju när folkpartiet var i opposition. Så saker och ting kan förändras.

Vi socialdemokrater föreslår nationellt 1 000 nya jobb för personer med psykisk funktionsnedsättning, en grupp som är svagt representerad på arbetsmarknaden. Detta skall genomföras i form av OSA-platser samt trygghetsanställningar.

Vi tror på människan och vill skapa möjligheter för henne att förverkliga sin framtidstro.

Marianne Svensson Katarina Honoré
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons