Annons
Nyheter

Grön skatteväxling har alla nytta av

Nyheter • Publicerad 21 januari 2004

Replik på L Anderssons insändare, den 8 januari.

Miljöpartiet har i samarbetet med (s) och (v) fått gehör för sitt krav på grön skatteväxling, och enligt överenskommelsen kommer den att omfatta 30 miljarder kr 2001–2010.

Annons

Grön skatteväxling går ut på att öka beskattningen på sådant som är dåligt för miljön och som kompensation sänka skatten på arbete. På så sätt gör man det mer lönsamt att investera i miljövänlig teknik samtidigt som man stärker hushållens ekonomi och gynnar företagens benägenhet att skapa nya arbetstillfällen.

Syftet är att stimulera till investeringar i miljövänlig teknik och skapa kostnadseffektiva och ekologiskt hållbara system. Den ökade energibeskattningen kompenseras fullt ut med sänkta inkomstskatter.

L Andersson kritiserar den gröna skatteväxlingen och menar att den drabbar låginkomsttagare särskilt hårt. Men i sin insändare nämner han inte syftet med skatteväxlingen överhuvudtaget.

Det är lite märkligt att kritisera metoden utan att ens nämna, än mindre värdera, de miljövinster som den är avsedd att skapa. Men även om man inte tar hänsyn till detta är det fel att påstå att det skulle drabba låginkomsttagare hårdare än andra.

Rent skattetekniskt har man nämligen konstruerat det så att kompensationen är utformad som höjda grundavdrag. Det innebär att en låginkomsttagare hittills fått sänkt skatt med 850 kr per år medan en höginkomsttagare fått sin skatt sänkt med 1050 kr per år, alltså en större procentuell sänkning för låginkomsttagaren.

Naturligtvis är det så att den som fortsätter att värma sin fastighet med olja eller direktverkande el kommer att få en kännbar ökning av sina uppvärmningskostnader, vare sig man är hög- eller låginkomsttagare. Men det är ju det som är meningen, så att man blir motiverad till att byta. Det finns flera moderna system med förnyelsebara bränslen att välja bland, de flesta betalar sig på några år. Därefter får man ju en dubbel vinst!

Någon skatteväxling har ännu inte genomförts på bensin, så argumenten om de ökade transportkostnaderna är inte relevanta. Den skatteväxlingen bör dock genomföras så småningom, och då kommer motsvarande skattekompensation naturligtvis att göras för dem som bor så till att kollektiva transportmedel inte finns.

Detta kommer att medföra att efterfrågan på alternativa drivmedel kommer att öka. Redan i dag finns alternativ som biogas och etanol. I framtiden kommer bränslecellbilarna, som drivs med vätgas.

Grön skatteväxling ger alltså miljövinster som är nödvändiga och som alla har nytta av. Utformningen är dessutom gjord så att låginkomsttagare gynnas.

Peter Groth

gruppledare (mp), Kristianstad

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons