Annons
Nyheter

Grön skatteväxling slår hårdast mot låginkomsttagare

Nyheter • Publicerad 7 januari 2004

Pensionärerna är en av de grupper i samhället som de facto blivit påverkad negativt på flera sätt på det ekonomiska området.

Det gäller till exempel de senaste årens skatteväxling som inneburit att inkomstskatter sänkts och energiskatter höjts i ungefärlig motsvarande grad (genomsnittligt sett). Precis som låginkomstgrupper, studeranden, arbetslösa med flera.

Annons

Solidaritetstanken har blivit satt ur spel. Att klara livsnödvändiga funktioner som att värma upp det egna hemmet eller att utföra transporter har plötsligt blivit mycket dyrt i synnerhet för dessa.

Alla bor inte så till att de kan utnyttja "miljövänliga" fjärrvärmecentraler eller saknar praktiska förutsättningar för att klara uppvärmningen med vedeldning. Återstår i så fall måste uppvärmning ske med olja eller el.

De bor kanske så till att transport omöjligt kan ske med kollektiva transportmedel som buss, tåg eller tunnelbana utan måste använda bil.

(Alla skatter som inte är progressiva slår procentuellt hårdare mot låginkomsttagare).

Den omständighet som gör den gröna skatteväxlingen så osmaklig och till och med orättfärdig är att medborgarna och speciellt de nämnda grupperna av beslutande politiker inte ges "miljövänliga" och därmed ekonomiskt fördelaktiga alternativ till de nuvarande i samband med politiska beslut.

Därför har det som skett fått drag av ett slags förtryck.

L Andersson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons