Annons
Nyheter

Grundproblemet i Mellanöstern är avsaknaden av demokrati

Nyheter • Publicerad 21 januari 2004

Det var bra av Israels ambassadör att reagera kraftfullt mot paret Sköld Feilers konstverk. Oavsett konstnärernas intentioner kan installationen uppfattas som en hyllning till terrorism. Det har varken palestinier, israeler eller någon annan glädje av.

I stället måste vi samarbeta för att få fred och demokrati. Fanns det inga demokratikämpar bland palestinierna som Sköld Feiler kunde ha uppmärksammat?

Annons

Trots allt är grundproblemet i Mellanöstern inte Israel utan det faktum att arabvärlden saknar demokrati. Därför finns inte den stabilitet och fredsvilja som är nödvändig för en lösning på konflikten. Arabvärlden har enorma resurser och skulle lätt kunna lösa palestiniernas problem istället för att använda dem som gisslan och kanonmat i sin kamp mot Israel.

Det är typiskt att det är Israels ambassadör som markerar att en svensk utställning på ett entydigt sätt bör stödja demokrati. Det borde museichefen Kristian Berg själv haft omdöme att tillse.

Cecilia Brinck

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons