Annons
Nyheter

Här är det lätt att gå vilse

Nyheter • Publicerad 28 januari 2004

Nu när debatten om den svenska integrations- och invandringspolitiken ånyo blossat upp, kan det kanske vara på sin plats att ventilera några ord, som är vanligt förekommande i detta sammanhang. Jag tänker i första hand på avvisning, utvisning och utlämning. Det gäller att hålla isär dessa begrepp.

Enligt utlänningslagen ska personer som saknar pass eller som vistas i Sverige utan att ha fått uppehållstillstånd avvisas. Avvisning kan ske redan vid gränsen, så kallad direktavvisning. Polisen kan bara avvisa personer som inte söker asyl. Utlänningar som ansöker om att bli betraktade som flyktingar får inte avvisas. Deras fall överlämnas till Migrationsverket för avgörande.

Annons

Utvisning gäller personer som har tillstånd att vistas i Sverige men som till exempel har begått ett brott här i landet. Personer, vars uppehållstillstånd löpt ut, kan också utvisas. Beslut om utvisning kan fattas av tre instanser: domstol, Migrationsverket eller regeringen.

En utlänning som begått brott i sitt hemland kan utlämnas dit på begäran av myndigheterna i det landet. Om personen i fråga riskerar dödsstraff, tortyr eller annan inhuman behandling, får hon eller han emellertid inte utlämnas. Beslut om utlämning fattas av regeringen.

Vi kan spinna vidare på temat. Att avstyrka en ansökan eller ett förslag innebär att man avråder från att ansökan eller förslaget beviljas eller godkänns. Att avslå något betyder att inte bevilja det, med andra ord "nobben" direkt.

Det är vanligt att personer som ska fatta beslut känner sig tveksamma. Ordet tveksam kan som i det här fallet betyda tvekande men det kan också beteckna det som orsakar tvekan: "i tveksamma fall". Dessutom kan tveksam betyda oviss: "det är tveksamt om bilen blir färdig i dag".

Däremot bör man akta sig för att använda tveksam i betydelsen tvivelaktig, skum. Skriv inte "en tveksam bilförsäljare" om du menar en bilförsäljare med tvivelaktigt rykte. Inte heller "ett tveksamt förslag" om det är frågan om ett diskutabelt eller tvivelaktigt förslag.

Tveka däremot inte att kontakta Språkspalten med dina frågor och synpunkter. E-postadressen är sprakspalten@kristianstadsbladet.se. Annan post under adress: Språkspalten, Kristianstadsbladet, 29184 Kristianstad.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons