Annons
Nyheter

Hudterapiutbildning på gymnasiet håller inte måttet

Nyheter • Publicerad 24 augusti 2009

ººI dagarna har vi som representanter för Sveriges Hudterapeuters Riksorganisationen (SHR) skrivit ett brev till utbildningsansvariga politiker i ett antal kommuner i landet.

Bakgrunden till kontakten med kommunpolitikerna är en dubbelbottnad oro för att hudterapeutbranschens kvalitet riskeras med otillräckliga gymnasieutbildningar.

Annons

Runt om i landet etableras nämligen hudterapeututbildningar på gymnasienivå och vår erfarenhet, som arbetsgivare, utbildare och examinatorer, är att dessa utbildningar inte håller måtten.

Vi förutspår attungdomarna som examineras till hudterapeuter på gymnasienivå inte kommer att klara de krav som branschen ställer. Detta leder i sin tur till stor besvikelse tillika arbetslöshet. Vi kan inte lägga ett så stort ansvar på våra femton- och sextonåringar vid val av gymnasieinriktning, utan måste i stället se till så att ungdomarna erbjuds utbildningar med en bra framtid.

SHR ställer sig mycket positiva till den nya Yrkeshögskolan som är ett tecken på vårt, och andra hantverksyrkens, växande status.

Vi hyser stora förhoppningar om att den nya Yrkeshögskolan betyder en skärpning av regelverket som bland annat anger på vilken nivå olika typer av utbildningar bör bedrivas.

SHR uppmanarkommunpolitiker att inte uppmuntra etableringen av hudterapeututbildningar på gymnasienivå. Vår uppfattning är att utbildningarna inte håller den höga kvalitet som branschen kräver och förhindrar ungdomar från att snabbt komma in på arbetsmarknaden då de inte klarar det arbete som de utbildat sig till.

Vi vet attungdomsarbetslösheten är stor i hela landet. Förra året var över 10 procent av ungdomarna i åldern 20-24 år arbetslösa, en siffra som kan jämföras med drygt 4 procent för den totala arbetsföra befolkningen. I lågkonjunktur drabbas ofta ungdomarna hårdare då företag drar ner på antalet anställda. Vi vill absolut inte att yrkesutövare inom vår bransch bidrar till denna negativa statistik.

All statistik ärdock inte nattsvart. KY-utbildningarna, som kommer att inkluderas i Yrkeshögskolan från och med hösten 2009, visar mycket positiva siffror.

Statistiken från 2006 visar att av de som utbildat sig inom Frisk- och kroppsvård gick 93 procent direkt till arbete och nästan en fjärdedel av dessa startade egna företag.

SHR har sombranschorganisation följt hudterapeuternas yrkesutveckling under de senaste femtio åren. Det vi ser är en bransch som växer i både omsättning och antal utövare.

Dess betydelse för den svenska ekonomin har tillsammans med andra tjänsteyrken ökat och står pall trots en finansiell oro i världen. Men med snabb tillväxt ingår även krav på hård kontroll och uppföljning så att branschens höga kvalitet inte försakas. Detta är en av SHRs uppgifter.

Elisabeth Engström, ordförande SHR:s Anna-Lotta Holst, Kristianstad Hudterapeuter och egenföretagare
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons