Annons
Nyheter

Hur kan Gud inte finnas när godhet finns?

Nyheter • Publicerad 7 augusti 2009
Denis Mukwege,forskare vid Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa, tilldelades 2008 års Olof Palmepris för sitt arbete med att hälpa våldtagna kvinnor. Bild: Jurek Holzer/SvD/Scanpix
Denis Mukwege,forskare vid Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa, tilldelades 2008 års Olof Palmepris för sitt arbete med att hälpa våldtagna kvinnor. Bild: Jurek Holzer/SvD/ScanpixFoto: 

Visst Ingvar Nilsson i Gualöv, insändare 21/7, kan tidens ondska om den så yttrar sig i Vietnamkriget, apartheid eller Israels fosforbombning av palestinska barn på Gazaremsan uppfattas som en utmaning mot såväl din som övrigas barnatro.

Om man nämligen med densamma menar att tron på en god och allmäktig Gud inte låter sig förlikas med dessa och övriga uttryck för tidens ondska.

Annons

Nu är det dock inte Guds agerande du beskrivit med de här exemplen utan snarare hans motparts verksamhet. Skulle vi däremot fråga efter vittnesbörd och bevis för existensen coh verksamheten hos barnatrons subjekt Gud, då blir exemplen legio!

Jag såg dem under min resa i det forna ateistiska Kina förra året, Mao's lilla röda är ute och enligt uppgift 39 000 kineser kommer till tro på Gud varje dag. En siffra för 2 007 nämner 130 miljoner kristna. En Gud som uppenbarar sig i under och tecken till och med dödas uppståndelse driver på utvecklingen.

Under tio perioder har jag arbetat i Centralafrika i krigets Kongo som har hundratusentals våldtagna och traumatiserade kvinnor.

Mottagaren avOlof Palmes fredspris, tillika utnämnd av FN som årets man i Afrika doktor Dennis Mukwege arbetar här på vårt sjukhus i Panzi, Bukavu, driven av Guds kärlek att operera och hela dessa kvinnor. Några byggnader ifrån sjukhuset har vi gudstjänster, där samme Gud som tog Mukwege i sin tjänst svarar på våra förböner för dessa kvinnor och löser från såväl traumatism som HIV och ger därmed levande bevis för barnatrons relevans mitt i en av ondska och hat präglad värld.

Undersökningargjordes för några år sedan visade att inte mindre än 10 000 varaktigt räddats från alkoholberoende genom tron på Kristus i LP-stiftelsens arbete. Än fler finns i annan kristen verksamhet.

Jag skulle kunna fortsätta i det oändliga med bevisen för barnatrons relevans bland människor som i bön söker Guds hjälp, men vill säga som Augustinus: Hur kan Gud inte finnas, när det sker så mycket gott?

Dessa upplevelserär inte unika. Bäste skribent Ingvar Nilsson i Gualöv: Börja själv att i tro be i Jesu Kristi namn om problems lösning i Din omedelbara närhet, och Du kan uppleva som ateisten Herbert Tingsten ; när ingen läkare kunde hela hustruin då bad han. Vad hände? Gud som enligt Tingsten ej skulle finnas, han hörde ateistens bön och helade hustrun.

Det är dags att damma av sin barnatro och låta himlen förvandla vår tids helvete och med LappLisa sjunga:

"Barnatro, barnatro, till himmelen Du är en gyllne bro"
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons