Annons
Nyheter

Import av el räddar den svenska välfärden

Nyheter • Publicerad 23 januari 2004

Torsdagen den 22 januari var det kallt i hela Sverige. För att kunna hålla i gång vårt samhälle fick vi importera elkraft från Danmark, Polen, Norge och Tyskland. Vår strömförbrukning nådde nästan nivåerna från februari år 2000.

I stället för att behålla och bygga ut vår inhemska kärnkraft importerar vi nu ström producerad av kolkraftverk, kärnkraftverk och oljekraftverk i utlandet.

Annons

Låt oss alla konstatera, att den svenska energipolitiken har varit havererad, välfärdsfientlig och naiv sedan lång tid tillbaka.

En energipolitik som styrs av tillväxtfientliga partier som vänsterpartiet och miljöpartiet, med en naiv syn på välfärden skadar och raserar vårt industriella samhälle.

Det vore bra om regeringspartiet kunde lämna flumpartierna i energifrågan. Lyssna hellre på de LO-förbund, som Metall med flera, som vet vilka mekanismer som skapar välfärd. Mekanismer som billig inhemsk energi, bra villkor för företagande och ett lägre skattetryck.

Att låta vårt energibehov tillgodoses endast om det finns elöverskott i utlandet, är en lösning som på lång och kort sikt känns otrygg.

Det är nu dags att starta en utbyggnad av kärnkraften i Sverige för att garantera välfärden för unga och gamla samt för att försöka vidmakthålla den svenska industrins exportmöjligheter.

Bo Silverbern

Åhus

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons