Annons
Nyheter

Inför skatt på produktionsfaktorerna

Nyheter • Publicerad 27 januari 2004

Kassorna hos stat, landsting och kommuner är stadda i en farlig utveckling jämfört med behoven, det tror jag de flesta är överens om. Kostnaderna för den gemensamma sektorns verksamheter måste trots detta finansieras genom uttag ur de värden som produktionen genererar..

Min uppfattning är att en (1) viktig orsak till kassabristen hänger samman med skeendet när det gäller produktionen av varor och tjänster. Robotar, datorer och andra installationer reducerar behovet av mänskliga och manuella insatser.

Annons

Denna utveckling är av många skäl nödvändig och önskvärd och den måste självfallet fortgå. Hoppas dock att slippa se matningsrobotar inom äldrevården i vårt land, de finns i drift i England.

En negativ följd är att de nämnda maskinerna inte betalar skatt liksom sina företrädare människorna och detta reducerar givetvis inflödet till de gemensamma kassorna.

Enligt min bestämda uppfattning borde vi därför införa en proms* på en nivå som kunde täcka bortfallet. Konstigt är att denna väg att få ordning på torpet inte diskuteras flitigare.

Gert Rosenlind

* proms=

produktionsfaktorskatt

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons