Annons
Nyheter

Inga undantag för beachbollen

Nyheter • Publicerad 10 juli 2008
Åhuspartiet vill inte ha särskilda regler för Tennisvägens parkering. Arkiv: Bosse Nilsson
Åhuspartiet vill inte ha särskilda regler för Tennisvägens parkering. Arkiv: Bosse NilssonFoto: 

ººUnder rubriken "Parkeringsavgift stoppas i Åhus" berättar denna tidning på nyhetsplats 10/7, om hur jag ställt mig kritisk till ett arrangemang med parkeringsavgift på en av kommunens P-platser nära stranden under handbollsfestivalen.

Kommundirektören påstås ha sagt att avgiftsbeläggningen och ständig bevakning skulle förhindra störande svartcamping och party på nätterna.

Annons

Artikeln meddelar även att festivalens säkerhetsansvarige, Stefan Bengtsson, "tvingas nu hitta en ny lösning för att garantera de närboende en säker festival".

Avslutningsvis säger Bengtsson att "det är tråkigt att Anders Björklund motarbetar den lokala idrottsverksamheten."

Den berörda parkeringsplatsen har i år röjts för att kunna ta emot ett större antal bilar under badsäsongen, inbegripet handbollsfestivalen. Jag blev för ett par veckor sedan uppmärksammad av åhusbor på att festivalarrangörerna skulle få uppbära P-avgift på denna P-plats, som inte ingår i det av kommunen upplåtna festivalområdet. Uppgiften föreföll mig så osannolik att jag inte tog den på vidare allvar.

Då jag 7 juli i tidningen kunde läsa att man skulle låta Åhus Handbolls ungdomar ta betalt för användandet av P-platsen, lät jag informera mig om de formella ställningstagandena i rådhuset. Jag fick veta att beslutet skulle vara betingat av de närboendes på Tennisvägens säkerhet samt att ordningsvakter skulle bevaka rulljangsen.

Om bilisterna på Tennisvägens P-plats betalar avgift eller inte har inte ett spår med närboendes säkerhet att göra. Om det är befarande nattetida störningar på P-platsen som skall förebyggas, så är det parkeringsförbud efter visst klockslag som fungerar bäst. Man kan även i lokal trafikföreskrift besluta om att campingfordon inte får ställas upp på denna P-plats. Överträdelser kan endast beivras av polis och kommunens P-vakter. Övriga störningar dessutom av ordningsvakter.

Den som anser sig felbehandlad kan överklaga en eventuell parkeringsbot. Men då måste det finnas ett formellt och kungjort beslut om vad som gäller. I det aktuella fallet finns inget sådant beslut utfärdat i skrift. Det är vidare endast kommunfullmäktige som kan besluta om att P-avgift ska uttas på kommunens gator och P-platser. Frågan har inte ens väckts!

Jag förstår att ortens handbollsförening känner sig besviken över en eventuellt missad kassaförstärkning och beklagar att deras ledare så låtit sig luras in i denna parkeringsfars. Tyvärr måste de regler som styr kommunens beslutsfattande faktiskt gälla även under strandhandbollstider i Åhus.

Som gammal idrottsutövare har jag inte den ringaste anledning att "motarbeta den lokala idrottsverksamheten", men jag värjer mig mot att tvingas tycka bra om vissa idrottsliga evenemang. Hittills har uttrycken för idrottsfascism dessbättre endast demonstrerats runt de större städernas fotbollsläktare.

Jag hälsar idrottsutövare av alla kategorier och seriös publik hjärtligt välkomna till Åhus!

Anders Björklund, Åhus
Anders Björklund
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons