Annons
Nyheter

Jag vill ha en valmöjlighet

Nyheter • Publicerad 31 juli 2008

ººMitt barn ska börja på en 3-5-års avdelnin på Kyrkängens förskola. På ett föräldramöte den 30/6 fick vi veta att avdelningen ska vara en allergiavdelning, det ska börja ett barn där som är väldigt allergisk mot bland annat pälsdjur. En åtgärd avdelningen ska göra är att barnen ska ha särskilda "förskolekläder" som kommunen köper in.

Ett mycket bra iniativ av komunen, men varför finns inte valfrihet att själv köpa kläder till barnen så att de får ha sina egna kläder?

Annons

Samtliga 18 barn på avdelningen ska nämligen använda samma tröjor, byxor och strumpor. Vilket är både ofräscht och väldigt ohygieniskt (äckligt). Jag förstår att kommunen inte kan köpa in varsin uppsättning kläder till barnen vilket jag inte heller begär.

Jag har erbjudit mig att köpa egna förskolekläder till mitt barn, så att han får ha sina egna. Dessa kläder ska behandlas som förskolans kläder det vill säga stanna på avdelningen och tvättas på samma ställe så att det inte kommer någon allergen på dem.

Föreståndaren på förskolan var vid vårt samtal positiv till mitt förslag. Men efter att hon pratat med allergisköterskan så meddelade hon mig att i dagsläget så finns inte möjligheten att ta med egna kläder till mitt barn, eftersom allergisköterskan anser att mitt resonemang är löjligt. Jag undrar om allergisköterskan själv skulle vilja dela kläder och strumpor med 17 kollegor?

En annan viktig fråga är om "förskolekläderna" ska användas under barnens privata ytterkläder? För i såfall kommer det allergen på dem ändå? Då kan man lika gärna ta på sitt barn nytvättade kläder innan de går till förskolan! Eller ska personalen på avdelningen byta kläder på 18 barn varje gång de ska gå ut/har varit ute?

Beslutet innebär även att hämtning och lämning kommer ta längre tid än normalt för att vi föräldrar ska byta från "hemmakläder" till "förskolekläder" på våra barn vid hämtning och lämning. Allergiavdelningen kommer att ha färre barn på grund av att åtgärderna innebär extra jobb för personalen. I stället kommer den andra 3-5-års avdelningen att ha 25 barn, vilket är betydligt mer än normalt. Det gör även att barn och personal på den avdelningen blir lidande.

Givetvis har barnet med allergi rätt att gå på förskola och leka med kompisar som alla andra barn. Men är det verkligen rätt att det går ut över så många andra barn, föräldrar och personal? Och varför fick vi inte information om att det är en allergiavdelning innan vi tackade ja till platsen, så att jag fått chans att söka annan förskola?

Det finns säkert föräldrar som tycker att en allergiavdelning varit utmärkt för dem och deras barn, men jag anser inte att det är det för mig och mitt barn.

Förälder
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons