Annons
Nyheter

Kan var och en bli sin egen elproducent?

Har stött på många olika, nya, intressanta energiproducerande alternativ den senaste tiden.
Nyheter • Publicerad 24 juli 2008
Kan man ha en hemma? Arkivbild: Scanpix
Kan man ha en hemma? Arkivbild: ScanpixFoto: 

En av dessa fantastiska maskiner är en kombinerad magnetpulsdriven motor/generator som klarar att producera 24KW/dygn utan att ens vara inkopplad på det vanliga elnätet.

Med denna effekt så kan du utan vidare driva hela din totala elförbrukning i din villa, värme och mer därtill utan att släppa ut en enda partikel i förorening, helt gratis.

Annons

Och kan man sätta en mindre variant i sin eldrivna bil så slipper man dyra bensinkostnader, och kanske kan börja andas frisk luft framöver.

Det har gjortsnyhetsinslag i tv och media utomlands, och uppfinnaren väntar på att få sin uppfinning patenterad ute i världen.

Vad jag i grunden undrar över efter livliga debatter med likasinnade är; kan man investera och installera en sådan här motor i sitt hus och säga upp sitt el-abonnemang, eller kommer man ändå automatiskt att bli klassad som "producent" oavsett om man är urkopplad från elnätet, och då energibeskattas sönder?

Att bli klassad som el-producent är ju en förstålig anledning eftersom du i de tillfällen du behöver införskaffa el när verket inte snurrar, givetvis är inkopplad på det vanliga elnätet. Och överskottet säljer man, för att delfinansiera investeringen.

Men här behöver duinte det längre. Min tanke för ju frågan vidare vad alla elbolag, eller staten, kommer att göra framöver för att förhindra att hela Sverige kopplar bort sig från deras miljardintäktsmaskineri.

Och vad händer med vår välfärd när vi inte längre får in skattepengar från energi och drivmedel?

Roger Svensson, Hammar
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons