Annons
Nyheter

Kasta inte bort vikariernas kompetens

Nyheter • Publicerad 7 augusti 2009
Personalen är pressad i sjukvården. Bild: Scanpix
Personalen är pressad i sjukvården. Bild: ScanpixFoto: 

Jag vill först passa på att tacka alla semstervikarier i kommunen som gjort det möjligt för oss ordinarie personal att ha semster. Ni har varit fantastiska.

Kommunen har ju sitt eget lilla sätt att tacka sina vikarier. När semestervikariatet är slut och om du börjar närma dej fastanställning enligt LAS, får du ett papper att de inte kommer att ringa just dig som vikareie för du närmar dig den magiska gränsen två år som vikarie, vilket innebär att kommunen måste erbjuda fast anställning. Vid sjukdom och semester kommer alltså vikarier med kortare anställning som vikarie att ringas in, allt för undvika fler tillsvidareanställda.

Annons

Jag vet inte vadkommunen tänker med – inte kan det vara hjärnan i allafall.

Här kastar man bort kompetens och praktik. Många gånger är det vikarier som har utbildning som får stå tillbaka för outbildade vikarier med kortare anställningstid.

Vad har hänt med kravet på utbildning och erfarenhet ?

Om några årkommer det att bli stor brist på utbildad omvårdnadspersonal – vad gör kommuen då ?

Finns det ingen framförhållning alls ? Inte konstigt att platserna på omvårdnadsprogrmmet står tomma, dåliga löner och urusla anställningsvillkor.

Kommunen borde istället vara glada och tacksamma att det finns folk fortfarande som vill ta hand om våra äldre och ge dem den trygga ålderdom de så väl förtjänar.

Om nu kommuneninte hade plöjt ner en massa skattepengar i en arena som många av oss inte vill ha hade vi kanske haft råd att behålla våra duktiga och utbildade vikarier.

Rebell i vården
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons