Annons
Nyheter

Kristianstad riskerar förlora en tillgång för företagande

Den senaste tiden har vi i Kristianstadsbladet kunna läsa om boende i Bostadsrättsföreningen Båten och mäss- och konferenscentret Yllan.
Nyheter • Publicerad 16 juli 2008
På ett möte med kommunen i dag diskuteras Yllans framtid. Bild: Bosse Nilsson
På ett möte med kommunen i dag diskuteras Yllans framtid. Bild: Bosse NilssonFoto: 

Debatten rör ett tillstånd som inte finns eller funnits för delar av verksamheten som bedrivs på Yllan samt problem för Brf Båtens boende på grund av Yllans aktiviteter.

Läget borde kunna betecknas som 1-0, till Båtens fördel.

Annons

En fråga kvarstår dock. Är detta en fördel för Kristianstad som stad? För en tid sedan kunde vi se en liknande strid utkämpas på Södra Kasern, vilket eliminerade att man i dessa lokaler kunde ha engagemang som varit till fördel för Kristianstad och glatt många personer. Denna verksamhet skulle nu istället förläggas till Yllan, vilket jag ser som ett enormt framsteg för dessa lokaler och därtill för Kristianstad som fick behålla evenemangen.

Härtill skall läggasarrangemang i form av mässor, även dessa till fördel för Kristianstad. Många kommer till Yllan, väljer att bo kvar på hotellen och går ut och äter på våra restauranger. Något som i och för sig inte gynnar Yllan som sådant, men är trevliga genererade effekter samt, än en gång, en fördel för Kristianstad.

Vad vi nu riskerar kan ju vara lite olika saker. I värsta fall tröttnar alla inblandade driftiga människor på att ordna fler aktiviteter, eller väljer andra städer.

Om vi håller oss tillatt man stannar i Kristianstad, så är det väl mest troligt att man just nu ser sig om efter alternativa ställen till mässor och evenemang. Då flyttas detta från Yllan. Effekten kommer troligen att slå ut även på annat i huset. Det ryktas redan om att folk börjat säga upp sina kontorslokaler, vilket i värsta fall kunde ge effekten att restaurangen försvinner till exempel. Och då försvinner förmodligen ännu fler hyresgäster ifrån Yllan. Då är vi åter tillbaka till det Yllan som var en halvdöd relik innan det började befolkas av olika saker. I förlängningen kan befaras att ett Yllan utan många hyresgäster och frekventa aktiviteter, istället tas över av folk med helt andra syften och av betydligt värre karaktär än de som finns nu.

Att kommunen/Arenabolaget, sent omsider, skall hinna få till en alternativlösning känns tveksamt. Initialt kan man ju undra varför detta problem inte löstes på fredlig basis för länge sedan? Hade ingång ifrån dagens "baksida" hörsammats, så hade vi troligen inte behövt hamna i nuläget. Fördes inte denna diskussion med kommunen/Arenabolaget, kan man väl undra?

Till er ombord påBrf Båten gratulerar jag till att ni i värsta fall får ett förfallet Yllan, med ännu värre grannar än idag. Till kommunen/Arenabolaget får man väl gratulera till att man ännu en gång visat prov på seghet, genom att inte kontrollera vilka tillstånd som krävs och ta för självklart att något som nu hänt, inte skulle kunna hända.

Själv funderar jag på att börja leta efter annan lokal, men ser inte fram emot att behöva flytta min verksamhet. Men, man vill ju inte heller tillhöra de råttor som sist lämnar det sjunkande skeppet.

Sverige behöver driftiga företagare med stort tålamod!

En av dem!
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons