Annons
Nyheter

Lärarna behöver lyftet

I s-kommuner får färre lärare tillgång till fortbildningen Lärarlyftet. Varför? – undrar alliansens rikstadsledamöter i utbildningsutskottet; Margareta Pålsson (m) Åstorp, Sofia Larsen (c) Örebro, Christer Nylander (fp) Kristianstad och Gunilla Tjernberg (kd) Umeå.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2008

ººBra lärare är en förutsättning för att få elever med bra resultat.

Vårens tv-serie "Klass 9 A" är ett alldeles utmärkt exempel på att bra lärare gör skillnad. Det är därför märkligt att vi nu ser tendenser till att socialdemokraterna inte verkar vilja eftersträva fortbildning för lärare och med det bättre resultat och arbetsmiljö för eleverna.

Annons

Regeringen gick till val på att ge lärarna de verktyg de behöver för att kunna höja den svenska skolan till nya nivåer. En ny lärarutbildning är under utredning och den största satsningen som någonsin funnits på lärarfortbildning – Lärarlyftet – har redan sjösatts.

Anledningen till att regeringen satsar på lärarkåren är enkel. Lärarnas roll i skolan har förändrats och är i dag mer betydelsefull än kanske någonsin tidigare. Engagerade och framgångsrika lärare är nyckeln till goda resultat.

I dagens målstyrda skola krävs det att läraren anpassar undervisningen så att varje elev ges förutsättningar att uppnå målen i alla ämnen. Att klara dessa uppgifter kräver såväl djup i ämneskunskaper som god pedagogisk förmåga.

Forskning visar att lärarnas kompetens är den viktigaste faktorn för goda kunskapsresultat. Och om vi ska lyckas med att stärka skolan krävs att kvaliteten i lärarnas utbildning och fortbildning förbättras. Skolan måste bli bättre på att uppmuntra lärarna genom att erbjuda regelbunden fortbildning.

Ett viktigt steg för att höja lärarnas status är Lärarlyftet, som regeringen påbörjade för ca 1 år sedan. Det är en satsning på hela 3,6 miljarder kronor under mandatperioden för att lärare ska få möjlighet till kvalificerad fortbildning.

Efter ett inledande svagt intresse för satsningen ser vi nu glädjande nog att fler lärare börjar få upp ögonen för möjligheten till fortbildning. Enligt skolverket har 3 500 lärare ansökt om att få delta i Lärarlyftet till hösten.

Tillströmningen till höstens utbildningsplatser är en ökning med 120 procent jämfört med antalet sökande till vårens kurser. Vi hoppas nu att alla kommuner väljer att satsa på sina lärare, och ger dem förutsättningar och möjligheter till kvalificerad vidareutbildning.

Men vi vet tyvärr att vissa lärare kommer förvägras möjligheten till fortbildning eftersom de arbetar i socialdemokratiskt styrda kommuner.

Enligt en undersökning från Lärarförbundet är det färre lärare som får möjlighet till Lärarlyftet i socialdemokratiska kommuner.

Detta är anmärkningsvärt med tanke på att under socialdemokraternas regeringsinnehav så fördubblades andelen obehöriga lärare i grundskolan.

Annons

I dag saknar en av fem lärare på grundskolan och en av fyra lärare på gymnasieskolan pedagogisk utbildning.

Och i svenska, engelska och matematik har bara mellan sextio och sjuttio procent av lärarna både lärarutbildning och utbildning i ämnet de undervisar i.

Även om det på individnivå finns väldigt duktiga personer som undervisar utan rätt utbildning, så är det som helhet så att kvaliteten riskeras av att allt fler lärare i grund- och gymnasieskolan saknar antingen pedagogisk utbildning eller utbildning i ämnet.

Många av de skolmisslyckanden vi ser i dag är resultatet av en skolpolitik, som steg för steg har underminerat läraryrkets auktoritet och status. Vi måste därför vända denna utveckling nu!

Våra frågor till socialdemokraterna är därför:

ºVad vill ni med den svenska skolan?

ºÄr det så illa att ni socialdemokrater inte eftersträvar välutbildade lärare och därmed högre resultat för eleverna?

Margareta Pålsson Sofia Larsen Christer Nylander Gunilla Tjernberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons