Annons
Nyheter

Låt avgiftssystemet omfatta alla fastigheter

Stefan Stjerndal, regionchef på Villaägarnas Riksförbud, ger i dag sin syn på fastighetsskatten. Han menar att regeringen måste låta obebyggda tomter omfattas av förändringen och låta detta de träda i kraft i år.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2009

ººFastighetsskattereformen har varit bra, ett tak för skatten på småhus har gjort boendet tryggare för många.

Men reformen har inte varit utan skönhetsfläckar. En viktig sådan är behandlingen av obebyggda tomter, som fortfarande beskattas med en procent av taxeringsvärdet. Utan tak kan skatten bli hur hög som helst.

Annons

En effekt av detta har varit att även arrendetomter, enkla sommarstugor och andra hus som saknar taxeringsvärde beskattas som om tomterna de står på vore obebyggda. Det innebär att skatten för den enklaste sommarstugan kan bli mångdubbelt högre än för en lyxvilla i samma område, som har ett tak på sin skatt.

För att komma till rätta med detta problem föreslår nu regeringen att alla småhus ska omfattas av taket för fastighetsskatten. Det som är anmärkningsvärt är att förändringen föreslås ske först 2010. Följden blir att dessa småhus kommer att beskattas felaktigt ännu ett år och dessutom med de nya, kraftigt höjda, taxeringsvärdena som grund.

Ägare till tomter som är obebyggda får fortsätta att betala skatt utan tak även i framtiden. Regeringen hävdar att man på detta sätt vill stimulera nybyggnation och motverka spekulation av tomtmark.

Den enkla och raka lösningen vore att låta avgiftssystemet omfatta alla fastigheter såväl bebyggda som obebyggda. Vi får då ett enkelt system utan särregler och gränsdragningsproblem. Det spekulationsproblem som regeringen ser för obebyggda tomter anser Villaägarna vara överdrivet och i den mån det förekommer kan problemet angripas på andra sätt.

Ett mer allvarligt problem är att regeringens nuvarande metod för att angripa den eventuella spekulationen får stora privatekonomiska konsekvenser för många som inte innehar sina tomter i spekulationssyfte. Det kan till exempel handla om ägare av fastigheter där tomten styckats för att underlätta för barn och barnbarn att i framtiden kunna bygga en egen sommarstuga på området. För dessa familjer kan följden bli att de inte har råd att behålla sina familjefastigheter som kan ha gått i arv i generationer.

Det är bra att regeringen putsar till de mest orimliga effekterna av systemet. Men varför dra ut på det till nästa år och dessutom lämna ett stort antal tomtägare utanför? Låt obebyggda tomter omfattas av förändringarna och låt de träda i kraft redan i år.

Stefan Stjernedalregionchef Villaägarnas Riksförbund Region syd
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons