Annons
Nyheter

Mycket jobb med nytt hus

Nyheter • Publicerad 28 augusti 2009

En liten tankeställare till alla som funderar på att bygga en ny villa. Det är väldigt lätt att titta i hustillverkarnas alla kataloger och drömma sig iväg.

Man glömmer tyvärr lätt bort att det är mycket mer jobb än man tror att bygga ett nytt hus även om det är ett så kallat nyckelfärdigt.

Annons

Efter att vi fått tillgång till en kommunal tomt i Kristianstad år 2005 valde vi en hustyp från en stor och välkänd husfirma. Huset är på 1,5 plan och skulle kosta oss cirka 2,8 miljoner kronor enligt tillverkaren. Efter fyra års tid är totalsumman nu omkring 450 000 kronor över detta när alla kostnader är inräknade.

Man glömmer lätt bort vad det bland annat kostar att anlägga en trädgård som man dessutom får vänta i evigheter på att den ska växa upp. Man glömmer också bort att man ska fatta en mängd beslut under en mycket kort tid, där det är lätt att man ångrar mycket efteråt, till exempel material- och färgval.

Man har ingen tid att bo in sig och fundera, vilket kan och bör ta minst ett par års tid. I stället ska man fatta dessa beslut under några veckors tid, vilket för vår del resulterade i mycket som vi ångrat.

Det allra viktigaste som vi känner att vi fått stå ut med är att vi mer eller mindre bor på en byggarbetsplats under flera års tid. När vi äntligen var klara med vårt hus satte den ena grannen efter den andra igång med grävmaskiner och plattläggning med mera, vilket har givit oss mycket obehag med buller och damm under flera år.

Till detta ska man dessutom lägga ett antal fel på huset som det har tagit lång tid att få åtgärdat.

Kommunerna är givetvis villiga att lovprisa nybyggandet eftersom det både skapar arbetstillfällen och inflyttning, men borde enligt oss även ta ett ansvar att informera om riskerna med att bygga nytt. Det är inget man framhåller, bara man får sålt sina tomter. Per Nilsson, Kristianstad

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons