Annons
Nyheter

Nya hönsburarna bara en kosmetisk åtgärd

Nyheter • Publicerad 9 januari 2004

Jordbruksverket har polisanmält de äggproducenter som fortfarande har kvar sina värphöns i den gamla olagliga burarna. Kravet är att ställa om till frigående system eller byta till nya inredda burar. Media och allmänhet engagerar sig och känner att nu, nu kan det äntligen bli lite ordning på torpet. Snart kan man äta ägg med snövitt samvete.

Verkligheten bakom de industriproducerade äggen är tyvärr betydligt svartare än så. De gamla burarna är förfärliga. Hönorna sitter så tätt packade att de inte ens kommer åt att sträcka på sina vingar - ett beteende som är viktigt för en höna.

Annons

De har en yta i storlek med ett A4-ark var att leva sina liv på. Detta leder till beteendestörningar, stress, skador och kanibalism. Det är inget liv för ett kännande djur - enligt vetenskapsmännen lika intelligent som hundar och katter.

Tänk er att man behandlade hundar på detta sätt. Vilken folkstorm!

Men nu ska alltså äntligen burarna bort. Men vad varken media eller allmänhet verkar ha en aning om är att de nya inredda burarna i stort sett är lika illa som de gamla. Djuren har lika stort utrymme att röra sig på.

I varje bur finns ett rede som en höna i taget kan använda (vanligast är att det bor uppåt åtta djur i varje bur och de lägger ett ägg om dagen var), det finns ett ströbad, men test efter test har visat att det inte fungerar som det ska.

Hönorna har dessutom 15 cm sittpinne var, men inte heller dessa fungerar som de ska. Problemet är helt enkelt att det inte går att skapa en miljö som främjar djurs hälsa och naturliga beteende, när djuret knappt har möjlighet att röra sig.

De nya, så kallade "trivselburarna", är en kosmetisk åtgärd för att stävja opinionen och ändå behålla samma höga avkastning hos producenterna. Som vanligt handlar det inte om djuren, utan om pengar.

Frigående höns har det endast marginellt bättre, för även om de kan röra sig någolunda fritt går de i en flock som är 1000 gånger större än det normala, och det finns inte en chans att upprätthålla ett rangsystem. Detta leder till stress, kanibalism och destruktiva beteenden. De går dessutom i sin egen avföring.

Den som vill äta ägg med gott samvete ska söka upp en liten producent med som mest 70 djur inklusive tupp. Se till att det är lantraser och inte industrihybrider, som är så sönderavlade att alla dess kroppsliga resurser lagts på de äggproducerande organen, och således inte kan hantera stress eller hålla sig friska.

Gå inte på trivselburs-bluffen! Köp ekologiskt eller från nån du känner. Du är hönornas sista chans!

Hanna Ekegren

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons