Annons
Nyheter

Omodernt och ihåligt

Granskar man Sverigedemokraternas planer för Kristianstad hittar man inte många förslag och idéer, bara en gammaldags och kall människosyn. Det skriver Joel Persson.
Nyheter • Publicerad 21 juli 2008

ººSverigedemokraterna har under 2000-talet gjort allt mer för att profilera sig som ett seriöst politiskt alternativ. Man har bland annat uteslutit ett antal personer som öppet uttryckt högerextremistiska och antidemokratiska påståenden, allt i en strävan att bli rumsrena.

Men när vi nu närmar oss valåret 2010 då blir det viktigare att granska sd:s retorik och förslag.

Annons

Hur ser sd till exempel på Kristianstad och vad har man för visioner inför framtiden, eller i vart fall bortom valet 2010?

När man granskar sd:s hemsida för Kristianstad så ser man att den är tom så när som en förteckning över förtroendevalda i kommunfullmäktige. Man kan inte eller vill inte informera allmänheten om vad man har för visioner för Kristianstad.

I sd:s tilläggsyrkanden till Kristianstadsmajoritetens budget för 2009 klarar man av att vara precis när det gäller frågor om till exempel båtramper för att underlätta fiske i sjöar men inte när det gäller vad som måste anses partiets profilfråga – integrationspolitiken.

Mantrat som upprepas här är endast att man vill att Kristianstad ska säga upp avtalet med Migrationsverket "och inte ta emot fler invandrare, flyktingar och så kallade flyktingbarn". Den sista formuleringen,"så kallade", kräver bara den en förklaring i sig. Däremot nämns inget om hur man vill motverka utanförskap, passivitet och främlingsfientlighet, vilka alla är faktorer som skapar sociala problem och är roten till mycket av det som sd öronmärker som fel i det svenska samhället.

I stället debatterar man med hjälp av enkla lösningar med entonig retorik. Man pratar om begrepp som mångkultur med en okunnighet som är direkt skrämmande. Till exempel uttrycker sd:s gruppledare i Kristianstad, Niclas Nilsson, i Kristianstadsbladet att stenkastning mot brandkåren är ett mångkulturellt fenomen.

Men, Niclas Nilsson, stenkastning är inte ett mångkulturellt fenomen – det är inte heller ett kulturellt fenomen – det är ett utslag av utanförskap samt brist på tillit och social tillhörighet.

Sverigedemokraterna kallar i sin retorik Sverige för ett sjukt samhälle – men den medicin de erbjuder är av sällsynt beskt och farligt slag.

Så hur vill Ni Sverigedemokrater lösa de problem som tvivelsutan finns bland olika samhällsgrupper, inte bara de utlandsfödda?

Det finns helt enkelt inga trovärdiga och nyanserade svar i ert partiprogram och det finns verkligen inga svar att hitta gällande Kristianstad lokalt.

Ett sätt att hantera brottsligheten är enligt ert parti är ill exempel att införa straffarbete under "hård regim" som påföljd för brott. Ett unket förslag som är fjärran ett modernt Sverige.

Vi behöver självklart adekvata påföljder för begångna brott och ett allt mer professionellt rättsväsende inför för framtiden. Men vi behöver inte Sverigedemokraterna och deras 1800-talsretorik och kalla människosyn.

Joel Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons