Annons
Nyheter

Opinionen mot en arena är stort

Replik till "Arena stjäl inte resurser" av Bengt Göransson. Publicerad lördagen den 8 augusti.
Nyheter • Publicerad 12 augusti 2009

Jag tillhör dem som för en vild debatt både via nätet och i pressen, om den är onyanserad får stå för dig, Bengt Göransson.

Det jäser ute bland allmänheten när det sparas på vård, skola och omsorg.

Annons

Du skriver att Arenan kommer att kosta ungefär 35 miljoner kronor per år att driva. Hur många händer får man inom vård, skola och omsorg för dessa pengar ?

Det finns exempel inom dagens åldringsvård där nattpersonalen blir ombedd att väcka de boende klockan 05.00, ta dem på toaletten, bädda deras säng och lägga dem ovanpå för att personalen på dagen ska hinna med sina uppgifter.

Ni politiker funderar även på att lägga ner platser inom äldreomsorgen på flera platser inom kommunen. Våra äldre får bo hemma med hjälp av hemtjänst, många gånger ensamma ledsna och oroliga. Många vill inget hellre än att komma till ett boende med personal där de känna sej trygga och ha ett socialt umgänge med de andra boende.

Kontentan av att bo hemma så länge som möjligt blir ju att den dagen de äntligen får ett boende så är de oftast i så dåligt fysikt skick att det bara blir en förvaring inför sista resan. Personalen gör så gott de kan, underbemanade ska de ge en bra omsorg trygghet och inte minst kärlek till våra vårdtagare.

Hur tror ni det är möjligt? Personalstyrkan ökas inte i takt med att vårdtyngden ökar. Ber man sin teamchef om mer personalresurser får man till svar att det finns inga pengar till detta. Om nu inte bristen på pengar delvis beror på byggandet av Arenan, undrar jag hur man finansierar Arena bygget? Är det inte våra skattepengar som ska bekosta bygget? Eller finns det öronmärkta pengar till Arenan?

Ni politiker kommer hela tiden med argumenten att det inte är samma pengar.

Men är det inte våra skattepengar som ni har i er budget? Eller finns det andra inkomster till kommunen som vi inte känner till?

Opinionen emot en arena är mycket stort, Vänsterpartiet var det enda parti som vågade ta strid emot detta skrytbygge och slöseri med våra skattepengar. Partiet samlade in 6 000 namnunderskrifter precis vad som krävs för en folkomröstning.

Men då visade ni politiker en feghet och nonchalans mot oss väljare och vägrade genomföra en sådan. För att försäkra er om att arenan skulle byggas tog ni ett beslut över blockgränsen. Tänk om ni kunde samarbeta lika bra inom områden som vård, skola och omsorg.

Men kära politiker det kommer ett val 2010, då får ni domen.

Annons

Jag anser mig inte vara en bakåtsträvare och tror säkert att Arenan kommer att vara ett lyft för kommunen men till vilket pris? Våra barn ? Våra äldre ? Vår sjukvård ?

I hela mitt liv har jag sett det som en demokratisk rättighet att rösta i varje val. Men i det senaste kommunala valet röstade jag blankt. Nu uppmanar jag resten av kommunens medborgare att göra likadant. Nu är det dags att sätta ner foten och säga stopp.

Kommunens politiker måste lära sig lyssna och läsa av den allmänna opinionen innan de fattar viktiga beslut som rör våra skattepengar annars kommer domen att bli hård i september 2010.

Jag hoppas och tror att både politiker och väljare vill ha en bra skola, vård och omsorg. Eller har jag fel?

Jag anser mig vara en en engagerad medborgare som inte är rädd för att ta debatt men skriver anonymt på grund av att jag själv jobbar inom äldreomsorgen och inte vill bli stämplad som bråkmakare och obekväm.

Rebell i vården
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons