Annons
Nyheter

Pedagogiska måltider viktig social träning

Nyheter • Publicerad 26 januari 2004

Nya regler har införts vad gäller pedagogiska måltider i förskolan.

Nu är det bestämt från politikerhåll att vi som arbetar inom barnomsorgen ska betala ett än högre pris än vad vi redan gör. Ska vi äta frukost, middag, mellanmål får vi betala 41 kr sammanlagt, 21 kr/middag.

Annons

Vi hade väl trott på en utveckling mot att i stället få äta gratis såsom många kommuner redan gör, till exempel Hässleholm med flera. Vi intar maten tillsammans med barnen, vi arbetar alltså under tiden. Varje vuxen har cirka sex stycken barn vid sitt bord. Till exempel sex ettåringar.

Måltiden är en pedagogisk situation då barnen ska se och lära av oss vuxna. Maten vi vuxna äter är ofta kall då vi ständigt måste resa oss från bordet och hjälpa något barn att gå på toa, byta blöja, torka upp utspilld mjölk etcetera.

Det pris vi nu ska betala för dessa matsituationer kommer att innebära att många pedagoger slutar att äta tillsammans med barnen, och då medhavd mat ej får förtäras bland barnen resulterar det i att barnen får vara utan en vuxen förebild i matsituationerna.

Eftersom många förskolebarn äter tre av sina fyra mål mat på förskolan varje dag är detta mycket olyckligt för den pedagogiska situationen som måltiden är.

Hur ska det lilla barnet veta hur man beter sig i denna situation? Än en gång känner vi pedagoger oss oroliga för barnens utveckling i förskolan, vem ser ur barnets perspektiv? Är det bara pengar som styr?

Det är så många hot som ständigt hänger över oss, det är så många andra områden som stramas åt på grund av ekonomin.

Men vi fortsätter att kämpa för barnens och våra rättigheter. Man måste kunna arbeta som pedagog i förskolan och någon gång få känna arbetsro, inte alltid behöva försvara barnens och våra rättigheter.

Snälla alla, stå upp, res er, gör era röster hörda i denna fråga.

All personal på

Önnegården förskola

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons