Annons
Nyheter

Pensionärernas tur

Nyheter • Publicerad 27 augusti 2009
Arkiv: Fredrik Sandberg/Scanpix
Arkiv: Fredrik Sandberg/ScanpixFoto: 

ººCenterföreträdarna Johan Linander, Katarina Erlingson och Kjell-Åke Persson skriver (26/8) bland annat att "höjda pensioner är en annan viktig angelägenhet" men att "de med de lägsta pensionerna ska prioriteras"

Som argument menar man att "Pensionärskollektivet inte är en enhetlig inkomstgrupp. Variationerna mellan de med höga inkomstpensioner och de med garantipension är oerhört stor". Vilket inkonsekvent resonemang!

Annons

I så fall kan jag inte förstå varför riksdagsledamöter med cirka 50 000 kr/mån i inkomst liksom övriga med höga inkomster har fått mest i kronor i jobbskatteavdrag! Då talar man inte om "enhetlig inkomstgrupp" därför att då gäller det ju plötsligt dem själva!

Riksdagsledamöterna liksom de med höga inkomster har sedan tre år tillbaka sänkt sin årliga inkomstskatt med mer än 20 000 kronor! År 2009 betalar de cirka 1 500 kronor mindre per månad i inkomstskatt jämfört med 2007. De måste vara jättenöjda med skattepolitiken som de själva kan driva igenom!

Pensionärerna däremot, som i praktiken betalar dessa skattesänkningar utan att få mer än allmosor för detta, betalar under åren 2007 – 2009 uppåt 20 000 kronor mer i skatt jämfört med löntagare (inkomst 12 000 kr/mån och tabell 30).

Detta är inget annat än diskriminering av en grupp om cirka 1,6 miljoner människor som under sin aktiva period avsatt pengar till pensioner. Men det är en grupp som Alliansen inte respekterar utan helst ser som tärande vad man kan förstå!

Nästa år sätts den så kallade "bromsen" in, vilket gör att pensionerna sänks med 300-400 kr/mån för snittpensionärer. Vad gör man åt det? Jo, Försäkringskassan lägger ett förslag där denna försämring spädes ut på några år. Då tror man att saken är ur världen, pensonärerna kommer nog att svälja det också. Vad fel man kan tro.

Det som kan återställa något förtroende är om skatten sänks rejält för pensionärer. Då kanske Sverige slipper den obekväma positionen att som enda land bland Världsbankens medlemmar ha pensionärer som betalar mera i skatt än andra grupper! Är Alliansen stolta över den sitsen? Och varför ska man rösta på Alliansen?

Jag är för sänkta skatter då utrymme finns men det ska vara en logik och rättvisa i sådana åtgärder också. Det saknas verkligen här.

Vanlig pensionär
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons