Annons
Nyheter

Rättvis sotning

Svar på inlägg från Tomas Lindström , och "Sotis", 11/7.
Nyheter • Publicerad 22 juli 2008
På taket. Arkiv: Scanpix
På taket. Arkiv: ScanpixFoto: 

Kristianstad Sotnings AB (KSAB) är ett helägt kommunalt bolag, verksamheten skall bedrivas enligt de ägardirektiv som Kristianstad kommun har angett. KSAB har därmed ett ansvar för att alla delar av kommunen skall ges en likartad service.

Att ha en likartad taxa för sotning och brandskyddskontroll innebär tyvärr att det för vissa husägare blir en hög kostnad i förhållande till arbetsinsatsen med det för andra blir betydligt lägre. Vad som är rätt eller fel i detta sätt att prissätta kan alltid diskuteras. En annan fråga som även brukar ställas är varför de husägare som det är kort resväg till skall betala samma taxa som de husägare där det är betydligt längre resväg till. Detta upplevs även som orättvis prissättning av vissa husägare.

Annons

Att hitta enprissättningsmodell som alla blir nöjda med är inte enkelt och därför arbetar vi, Kristianstads Sotnings AB, efter principen att det skall vara samma taxa för alla, oavsett var man bor i kommunen.

För att hålla kostnaderna nere för våra kunder utför vi både sotning och brandskyddskontroll samtidigt, detta för att minimera antal besök vilket innebär en kostnadsbesparing för våra kunder. Detta arbetssätt är inte är helt vanligt förekommande i landet.

Ett av syftena med lagen om skydd mot olyckor är att vara förebyggande mot bränder och skador till följd av bränder. Detta sker dels genom rengörning - sotning - samt genom brandskyddskontroll.

Brandskyddskontroller är något nytt som tillkom i samband med Lagen om skydd mot olyckor, och började gälla från 2004. Vi vet att det kommer ske en översyn av de intervaller som gäller för brandskyddskontroll, vilket är något vi välkomnar, då två års intervall i vissa fall kan upplevas som väl ofta samtidigt som 8 års intervall kan upplevas vara lite väl lång. Dessa intervaller är dock inget vi styr över.

Som svar tillsignaturen "Sotis" vill jag också tillägga: Den personal som utför arbetet från KSAB, har ett yrkesansvar, och bolaget kan ställas till ansvar vid försummelse. Därför har KSAB tecknat ansvarsförsäkring för sin personal.

Har Du frågor eller vill diskutera detta ytterliggare är Du välkommen att kontakta undertecknad eller KSAB:s VD Sven Bolling på tel. 044-13 40 93 eller vår Skortstensfejarmästare Bengt Nilsson på tel. 044-13 40 92.

Karl Gemfeldt Ordförande Kristianstads Sotnings AB
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons