Annons
Nyheter

Regeringen hotar mångfalden inom skola och vård

Nyheter • Publicerad 27 januari 2004

Under 1990-talet genomfördes flera frihetliga reformer inom välfärdsstaten. En tydliga symbol för detta är friskolorna. De borgerliga partierna tillsammans med de som startade egen verksamhet och de som brukade den gladdes tillsammans!

Den allmänna uppfattningen var, och är, att regeringen också på sjukvårdens område går i frihetlig riktning, då de bland annat slopat stopplagen mot privata sjukhus.

Annons

Men, denna bild av allt mer frihetsivrande socialdemokrater stämmer inte riktigt, varför det är på sin plats att höja ett varnande finger!

Saken är att de nya alternativen tvingas arbeta på samma sätt som offentliga enheter, vilket innebär att utrymmet för experiment och nyskapande inte blir större än inom det offentliga.

Att starta nya privata alternativ blir meningslöst och de som redan drivs kan förväntas tyna bort i tysthet...

Istället för näringsförbud och stopplagar avser statsmakten att begränsa mångfalden genom att tvinga nya aktörer att bli så lika de offentliga enheterna som möjligt under den offentliga sektorns detaljerade regelverk!

Vad som bekymrar mig och vad som jag ser som en fara är, att den borgerliga oppositionen genom att acceptera regeringens nya teknik utgår ifrån att de fria alternativens existens är självklar och oomtvistad.

Den socialdemokratiska regeringen strävar alltså efter att strypa privata entreprenörer, med mer subtila metoder än tidigare. Som det ser ut i dag, händer det dessutom med den borgerliga oppositionens goda minne!

Därför anser jag att det är ett måste om vi vill ha privata alternativ, att vår borgerliga opposition vaknar upp, och reagerar och agerar mot centralstyrningen och likriktningen!

Annars fortsätter hotet mot mångfalden inom skola och sjukvård!

Eva Svenden(fp), Malmö

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons