Annons
Nyheter

Riv upp FRA

I dag i Kristianstad demonstrerar flera olika organisationer mot FRA-lagen. Grön Ungdoms språkrör Maria Ferm, och Hampus Algotsson, språkrör för Grön Ungdom i Kristianstad och Hässleholm, berättar varför.
Nyheter • Publicerad 21 juli 2008

ººDen 18 juni röstade Riksdagen igenom FRA-lagen som innebär att hela svenska folkets e-post kommer att massavlyssnas. Grundläggande medborgerliga rättigheter som meddelarskydd, rättssäkerhet och brevhemlighet åsidosätts nu av den moderatledda regeringen, som villigt slänger ut dessa rättigheter på grund av påhittade terrorhot. Miljöpartiet de Gröna har kämpat emot lagen sedan allra första början och både Miljöpartiet de Gröna och Grön Ungdom kommer nu att arbeta för att lagen skall rivas upp, helst innan den ens träder i kraft.

Fredrik Reinfeldt har påstått att svenska folket inte förstår vad lagen innebär och att det är bäst för alla om debatten lägger sig.

Annons

Vi vill att Fredrik Reinfeldt ska vakna upp, och lyssna på folket istället för att avlyssna folket. Om nu Reinfeldt inte anser att svenska folket är kapabla att förstå vad förslaget innebär, så kan man ju undra om Reinfeldt anser att alla remissinstanser och organisationer som är kritiska mot lagen har fått precis lika fel för sig?

Har Säpo helt missuppfattat vad signalspaning innebär? Har Timbro och Ordfront, som anordnat ett gemensamt seminarium mot lagen, fått fel uppfattning om förslaget? Har Advokatsamfundet helt fel?

Det finns ett otal organisationer som är kritiska mot förslaget, inklusive i princip alla Sveriges medier, och frågan är om det inte är Reinfeldt som har missuppfattat vad lagen innebär. Frågan är om det inte är bäst att Reinfeldt lägger sig, istället för att debatten gör det.

Vi har under hela denna process varit stolta över vårt moderparti. Våra gröna riksdagsledamöter röstade nej till lagen, och detta är en självklarhet för oss ideologiskt. Vi kan inte acceptera att regeringen kompromissar bort mänskliga fri- och rättigheter genom denna massavlyssningslag. Brevhemligheten ska gälla även för e-post och SMS.

Övervakningshögern har gett upp sina liberala grundvärderingar och riksdagen har numera endast ett liberalt parti – De Gröna.

Nu gäller det att FRA-lagen rivs upp. Under Almedalsveckan presenterade De Gröna och Socialdemokraterna ett ställningstagande om att riva upp FRA-lagen helt och därefter utreda om det finns ett behov av signalspaning överhuvudtaget. Socialdemokraterna har tidigare inte varit motståndare till FRA-lagen och därför är det vi som står som garanten för att FRA-lagen rivs upp och inte bara sosseanpassas. Vi kommer aldrig att gå med på en massavlyssningslag, oavsett hur den förpackas. Förhoppningsvis kommer oppositionen i Riksdagen lägga en trepartimotion om att lagen ska rivas upp redan i höst, men det är viktigt att debatten inte lägger sig under sommaren.

Det år viktigt att vi fortsätter trycka på och pressa alla politiker som ännu inte insett att de säljer våra friheter och urholkar demokratins grund.

Oavsett partifärg, gå med i demonstrationen mot FRA-lagen idag i Kristianstad! Vi samlas strax före kl 12.00 på Söderportsgymnasiet och går mot Lilla Torg där representanter från partier och organisationer håller tal.

Maria Ferm Hampus Algotsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons