Annons
Nyheter

Ska socialen vara bank?

Nyheter • Publicerad 4 augusti 2009

Som så många andra har jag i finanskrisens och arbetslöshetens spår hamnat på efterkälken ekonomiskt.

Jag har en ansökan om a-kassa som min a-kassa beräknar ska ta upp till 13 veckor att behandla. Därför har jag tvingats ansöka om ekonomiskt bistånd hos socialen. Jag har även beviljats bistånd.

Annons

Men jag har även fått skriva på en fullmakt som ger socialen rätt att från min a-kassa få tillbaka de pengar jag fått av socialen om och när jag beviljas a-kassa, socialen kallar detta "förskott på förmån".

Socialen agerar med andra ord som en bank med räntefria lån. Jag trodde att man som medborgare hade rätt att få hjälp om man låg lite risigt till. Hjälp får jag förvisso men jag får som sagt bara "låna" pengarna. Jag är inte narkoman eller alkoholist, asylsökande eller liknande, vilket jag kanske i min enfald tror hade gjort att kraven på mig hade varit mindre, utan en vanlig svensk som betalat skatt så länge jag har haft ett jobb och nu behöver lite hjälp tills jag kommer på fötter igen.

Undrande

Svar:Enligt 9 kap 2 § Socialtjänstlagen (SoL) får socialnämnden kräva tillbaka bistånd som lämnats som förskott på förmån eller ersättning.

Detta kan gälla situationer då den enskilde skulle haft sin försörjning tryggad genom egen inkomst men tvingas söka socialbidrag för att utbetalning av väntad inkomst blivit fördröjd på grund av lång handläggningstid.

Socialnämnden återkräver det belopp som förskotterats och återbetalning sker när väntad ersättning eller inkomst utbetalas.Ann-Louise Castman1:e socialsekreterare

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons