Annons
Nyheter

Skall språktestet gälla för alla?

Nyheter • Publicerad 8 januari 2004

EU-parlamentarikern Olle Schmidt skriver i ett inlägg 7 januari att folkpartiets framgångar i det senaste valet berodde på att man lät sig inspireras av det invandrarfientliga danska partiet Venstre.

Schmidt har naturligtvis helt rätt. Man behöver inte vara någon Einstein för att förstå att folkpartiets framgångar berodde på att man i valrörelsens slutskede lade fram ett förslag om språktest och arbetstvång för invandrare. Detta ledde till stora framgångar för folkpartiet och ett stort bakslag för moderaterna.

Annons

Skall språktestet gälla alla? Alltså även drottning Silvia, som har invandrat från Tyskland men växt upp i Brasilien. Hur mycket brytning får man ha i talspråket?

Skall det gälla även andra generationens invandrare? I så fall skulle de tre kungabarnen ligga risigt till, eftersom de lider av dyslexi, precis som sin franskättade far.

De skulle knappast klara det tämligen svåra slutprovet inom SFI.

Folkpartiet är ju för monarkins avskaffande. Det är kanske det man egentligen vill åstadkomma med sitt förslag om språktest för invandrare.

Jan Knutsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons