Nyheter

Skydda Äspet mot exploatering!

Det senaste året har det glunkats om försäljning av kommunens fritidsområde i Bockeboda! Friluftsliv, sport och rekreation verkar vara ointressant för många av våra förtroendevalda.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2011

Det inger farhågor för att den förtroendevalda församlingen på rådhuset börjar "skela" på andra kommunägda rekreationsområden för att skaffa "friska pengar".

I Åhus har Täppets snabba exploatering bidragit till en snabb expansion av samhället, men i samma takt minskat tillgängligheten för friluftslivet. Med den nuvarande takt i utbyggnaden av Åhus är Täppet fullbyggd inom något decennium, med endast stranden och campingplatsen tillgängliga för "friluftsfolket".

Kommunens kassa dräneras, för kommande och redan uppförda statusbyggen, på mer än ettusenfemhundramiljoner kronor intill 2014. Det är därför risk att även naturreservatet i Äspet, som i dag ägs av kommunen, med sin fina lövblandskog och intressanta fauna får det att hetta till i någon krämarsjäl. Äspets naturreservat och fritidsområde gränser i norr till Helge å, i öst till fågel- och våtmarksområdet, i väster mot Äspets tätort samt till Östersjön i söder.

Äspets "gröna lunga" är en omistlig del av samhället, som årligen besöks av tusentals människor. Tidigare har mark avskiljts från denna del av Äspet till reningsverk (numera nedlagd), vidare till handel och småföretagsverksamhet, upplagsplats för fritidsbåtar, lokal för scouterna och utvidgning av hamnens vändplats för fartygen, enligt "osthyvelsprincipen".

Jag hoppas att större delen av medborgarna och våra förtroendevalda inser vikten av att bevara detta område för kommande generationer. Risken finns annars att penninghungriga politiker siktar in sig på detta, för invånarna omistliga rekreations- och friluftsområde.

En ej så miljömedveten landshövding i dåvarande Kristianstads län, arbetade energiskt för att det skulle byggas en massafabrik med tillhörande hamn i "Kronoskogen", nuvarande Äspets friluftsområde. Som väl är lyckades han icke få projektet till stånd! Jag vill därför uppmana alla, som känner för våra kommunägda "rekreationstillgångar" i naturen, att noga följa det politiska spelet med våra skyddsvärda grönområden.

Förtroendet, för våra kommunala styresmän ställs på sin spets med "Beachhandbollshålet", vägen som grävts genom skyddsvallen mot hamnen, om de nu givit tillstånd, utan hänsyn till detaljplan, lag och ordning! Den polisiära utredningen bör kunna ge svar!

Vi skall icke hindra samhällets utveckling, men byggnation för bostäder, handel, hantverk och industri, skall planeras på därför avsedda och lämpliga områden, som det finns gott om plats för inom kommunens hank och stör; annars är risken stor att vi till slut endast har åkermark och industriskog kvar, om våra förtroendevalda får vara allenarådande. I övrigt tycker jag att "Badhuset" i Åhus ska prioriteras.

Svend E Pedersen, Åhus
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.