Annons
Nyheter

Slå er inte till ro – skapa verklig jämställdhet

Nyheter • Publicerad 2 januari 2004

Många talar om hur viktigt det är med jämställdhet. Och Sverige är redan världens mest jämställda land. Det är lätt att slå sig till ro. Men skrapar man lite på ytan upptäcker man snabbt att skenet bedrar. Det som är svårare att greppa är mer ojämställt än det som är lätt att se.

I Förbundet Vi Unga har vi gått på djupet genom att göra mätningar av jämställdheten på vår förbundsstämma, först 2001 och sedan 2003.

Annons

När vi mätte första gången 2001 visade det sig att vår förbundsstämma inte var så jämställd som vi trodde. Visserligen var det lika många tjejer som killar som var uppe i talarstolen. Det verkade ju jämställt.

Men killarna var uppe betydligt fler gånger och de pratade mer. De stod för hela 73 procent av taltiden och kom med 75 procent av de nya förslagen som lämnades under stämman.

Så var det med den jämställdheten. Så är det med jämställdheten på många håll. Jämställt på ytan – men inte på ett djupare plan. Men, och det är viktigt, det går att göra något också åt detta.

Vi i Förbundet Vi Unga har lyft fram de negativa resultaten i vår organisation. Vi har pekat på att vi har mycket kvar att göra. Vi har fört diskussioner.

Vi har stärkt våra ombud så att fler av dem vågar ta plats i talarstolen och samtidigt har vi skapat andra, nya former för att komma med förslag och säga sin mening.

På vår förbundsstämma 2003 stod killarna för 60 procent av taltiden och tjejerna för 40. Av de nya förslagen stod killarna för 63 procent och tjejerna för 37. Skillnaden är inte längre lika stor – även om den fortfarande är alltför stor.

Det går att skapa jämställdhet också på ett djupare plan – om man inte slår sig till ro.

Anders Karlsson

Sara Kappelmark

jämställdhetsansvariga

Annons

Förbundet Vi Ungas

förbundsstyrelse

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons