Annons
Nyheter

Sluta med att diskriminera äldre Duveborn!

Nyheter • Publicerad 25 augusti 2009
Italiens premiärminister Silvio Berlusconi fyller 73 år den 29 september. Arkiv: Pier Paolo Cito/Scanpix
Italiens premiärminister Silvio Berlusconi fyller 73 år den 29 september. Arkiv: Pier Paolo Cito/ScanpixFoto: 

Angående ledarsidans diskriminering av personer som är 70+ (20/8). När jag läste ledaren i torsdags vid mitt morgonkaffe så trodde jag att jag hade fått synrubbning, men så var inte fallet. Där står nämligen följande "Nils-Edvin Andersson, Kristianstadsbygdens framtid, som i det närmaste är det egna partiet, är nog annars den som är i störst behov av att finna en ersättare – och presentera denne snabbt. Själv har han passerat 70."

Jag har alltid trott att det var partiet iförsta hand som utser partiledaren – man eller kvinna – som man som man vill ha och hur länge vederbörande skall sitta. Dessutom avgör väljarna på valdagen vilka partier som skall finnas i kommunen och inte Kristianstadsbladets ansvarige för ledarsidan Jonas Duveborn.

Annons

Du skall inte hellre diskriminera mig för att jag har fyllt 70 och på så sätt inte skulle klara min uppgift. Med detta dömmer du ut alla som fyllt 70 på samma sätt.

Jag tog väldigt illa vid mig av detta ålderspåhopp och det gjorde många fler än jag, vilket all den respons jag fått från många personer visar. Jag kan tala om för dig att Kristianstadsbygdens framtid består av både kvinnor och män samt av olika åldersgrupper både yngre och äldre.

Sedan försökte du förlöjliga mig och Heléne Fritzon (S) med bilder i samma ledare. Detta tar jag som ett dåligt skämt och det gör säkert Heléne också, det var ju ur en revy. Till sist du skall säkert få reda på om och när jag skall sluta, men det är i första hand en sak mellan mig och partiet. Sluta diskriminera äldre, de har en lång livserfarenhet som kommer samhället till nytta. Då det i kommunen finns alla ålderskategorier är det viktigt att det finns både äldre och yngre i olika beslutande instanser.

Nils-Edvin Andersson, Kristianstadsbygdens framtid

Svar:Här måste föreligga ett missförstånd. Kristianstadsbladet har aldrig påstått att det är tidningen som tillsätter eller avsätter partiernas kandidater. Däremot är frågan om vem som leder ett parti lika intressant för väljarna som vilken politik partierna för – och en fråga som vem som helst måste anses ha rätt att yttra sig i.

I detta avseende är det uppenbart att KBF inte längre är något piggt alternativ, vilket Andersson personifierar.

Det är också svårt att förstå hur Andersson kan anse sig vara diskriminerad. Diskriminering kan komma i fråga när en åtgärd vidtas som grundas på ett åsidosättande av någon beroende på exempelvis kön, etnisk tillhörighet eller sexuell läggning. Att uttrycka sådant som att endast kvinnor ska få köra bil må kännas provocerande för en del, men är inte diskriminerande. Och definitivt inte förbjudet att uttrycka. Jonas Duvebor, politisk redaktör

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons