Annons
Nyheter

Smartare fiske – nu

Det är dags att göra något för att rädda fisket. De moderata riksdagsledamöterna Sofia Arkelsten, Rune Wikström och Jeppe Johnsson presenterar ett tiopunktsprogram.
Nyheter • Publicerad 14 juli 2008

ººNya moderaterna värnar havsmiljön, fiskens framtid och ett ekologiskt hållbart yrkesfiske. Vi anser att fisken och fiskets hot och möjligheter har debatterats både länge och väl. Nu är det nog med ord och dags för handling.

Vi föreslår ett konkret tiopunktsprogram för ett smartare fiske. tiopunktsprogrammet har ambitionen att på både kort och lång sikt bidra till en förbättrad havsmiljö och ett hållbart fiske.

Annons

Vi ställer följande krav: 1. Förbättra havsmiljön; 2. Främja samarbetet inom fisket; 3. Stoppa rovfisket; 4. Stoppa utkasten och fiska med bättre redskap; 5. Inför klara och tydliga regler; 6. Fånga större fiskar; 7. Märk fisken bättre; 8. Främja lokalt ansvar för fisket; 9. Rädda det småskaliga och kustnära fisket; och 10. Sverige måste påverka EU i större utsträckning.

Fiskefrågan rör många politikområden – alltifrån miljö- och naturvård till näringspolitik, samtidigt som den är en viktig faktor för en levande landsbygd. Vi anser att det krävs en helhetssyn på fiskepolitiken. Branscherna och forskningen kan och måste samarbeta mer. Endast genom ett ökat samarbete kan vi uppnå våra miljömål samtidigt som vi främjar fiskenäringen och en bibehållen levande landsbygd.

Tillsammans kan de olika aktörerna åstadkomma pålitliga märkningar om hur och var fisken är fiskad – samt garantera ett långsiktigt uthålligt fiske. En gemensam märkning underlättar för kunderna att göra medvetna val och främjar en hållbar konsumtion.

Vi vill främja ett ökat samarbete mellan de olika intressenterna på fiskeområdet: forskning, fiskare, konsumentintressen och miljöorganisationer.

Vi anser att det är viktigt att fisken får tillfälle att leka och föröka sig innan den fångas.

Bestämmelser om minimimått har införts för att garantera att fiskbeståndet tryggas på sikt. I dag är minimimåtten för torsken i Östersjön alldeles för litet. Det är också viktigt att yrkesfisket använder skonsamma och selektiva redskap för att främja möjligheterna att fånga fisk av både rätt art och rätt storlek. Dumpningen av fisk är ekologiskt oförsvarbart och måste förbjudas.

Det småskaliga fisket och det småskaliga företagandet relaterat till fisket bidrar till liv i havet, i skärgården och på landsbygden runt om i landet. Dessa aktiviteter är också av stor betydelse för den lokala turistnäringen. Vi vill att särskild hänsyn ska tas till det småskaliga, kustnära fisket för att hålla glesbygden och skärgårdarna levande även i framtiden.

Sofia Arkelsten Rune Wikström Jeppe Johnsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons