Annons
Nyheter

Stockholm varnande exempel

I en kommentar till de sjukas situation i Skåne skriver Henrik Hammar (m), med flera i 4/7 att man vill genomföra sin reform. Detta har möjligtvis konsekvenser för oss skåningar. Ty i Stockholm har redan katastrofen inträffat. Vårdval Stockholm har inte fungerat. Hur ska då Vårdval Skåne fungera för oss?
Nyheter • Publicerad 15 juli 2008
I Stockholm har alliansen infört sin modell "Vårdval Stockholm". Arkivbild: Magnus Neideman/Scanpix
I Stockholm har alliansen infört sin modell "Vårdval Stockholm". Arkivbild: Magnus Neideman/ScanpixFoto: 

Henrik Hammar menar på allvar han kan rädda den skånska sjukvården från förfall. Ty han skriver ju själv, vi citerar: "Köerna inom ortopedi, ögon och öron-näsa-hals, är fortfarande långa." Visst har Hammar rätt!

Vad skulle också rädda den skånska sjukvården - om inte ett maktskifte!

Annons

Ty femklövern har i stort sett suttit med händerna på magen.

Men inte bara det.Deras själsfränder i Stockholm kommer inte heller någon vart: "I Vårdval Stockholm har man lagt in en högre rörlig ersättning, vilket prioriterar antalet besök över kvaliteten på besöken. Vid den första uppföljningen såg man ett ökat antal besök inom de områden som förlorat ekonomiskt på Vårdval Stockholm och tolkade detta som tecken på ökad tillgänglighet, vilket knappast har förankring i verkligheten. Måste man prestera fler besök för att överleva ekonomiskt ser man till att göra detta, genom att till exempel prioritera snabba enkla besök eller dela upp ett längre besök i flera kortare. Problemet är givetvis att kvaliteten inte prioriteras, vilket speglar en viktig svaghet i Vårdval Stockholm.", skriver LäkartidningenNr 28-29, juli 2008.

Stroke ochtumörutredningar försenas redan, vilket femklövern vet. Dessa diagnoser kräver tidiga diagnostiseringar. Det betyder att regionen inte har varit så aktsam som den själva hade trott. I juni förra året, gick även Cristina Husmark Pehrsson ut med beskedet att man "med alla medel ska försöka hjälpa människor till hälsa".

Att regionledningen ställer sig bakom eventuella försämringar förvånar ändå inte. Det är svårt att förstå.

Inom området förneurologi och ortopedi har man redovisat för regionstyrelsen redan försämringar. Våren 2007 var väntetiden för behandling av invalidiserande sjukdomar redan förlängt jämfört med 2006.

Korta ned flaskhalsar inom skånsk sjukvård. Se till att få skånsk sjukvård på benen.

Anställ fler läkare och sjukvårdspersonal, så att tumörutredningar förbättras.

Klas Andersson Wolfgang Dirksen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons