Annons
Nyheter

Tala inte privat i det offentliga

Hallå, alla mobil- och musikmarodörer! Avhandla inte era relationer eller privata saker offentligt. För oss andra - och vi är många - som vill njuta av tystnaden är det direkt jobbigt.
Nyheter • Publicerad 24 juli 2008
Det är generande att ta del av andras privatliv, skriver en bussförare. Arkiv: Lennart Nygren/Scanpix
Det är generande att ta del av andras privatliv, skriver en bussförare. Arkiv: Lennart Nygren/ScanpixFoto: 

Era telefonsamtal och höga musikvolym både irriterar och försvårar normal samtalston för oss andra. Vi har inte valt att lyssna på varken er musik eller i många fall väldigt privata telefonsamtal. Vi tvingas till det.

När man säger till, som jag gör ibland, ser ni ut som fågelholkar. Varför det? Begriper ni inte att ni stör med för hög musikvolym eller att det är genant att bli påtvingad era telefonsamtal? För vad ni än tycker och tror, tillgänglig behöver man inte vara överallt. Vi andra är inte intresserade.

Annons

Ska det vara så svårt att låta bli att prata i telefon eller att lyssna på musik med för hög volym i begränsade offentliga utrymmen där allmänheten vistas?

För att inte tala om er som inte ens kan göra ett uppehåll i samtalet eller stänga av när ni skall gå ombord på till exempel bussen. Vad tänker ni på? Ska jag gissa mig till vart ni skall åka? Det är inte Saida som sitter bakom ratten. Hur skulle ni själva reagera om jag satt och pratade i telefon och behandlade er som luft?

Där jag kommer ifrån använder vi talesättet "alla rör och ledningar är dragna, men det är ingen som har flyttat in". Använd mobilen och musikmaskinerna med omdöme. Det enda som behövs är att "läsa av" den situation och plats man befinner sig på, eller hur? Allting passar inte överallt. Respekt, sunt förnuft och hänsyn.

Kan de' va' nåt?

Kjell Stiernbergbussförare Knislinge
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons