Annons
Nyheter

Uppfinn oss ur krisen

Skånes riksdagsledamöter borde gå samman för att stimulera den skånska uppfinningsrikedomen. Det skriver Peter A Jörgensen, ordförande i SKAPA.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2009

I stiftelsen SKAPA:s nyligen publicerade patentbarometer jämförs antalet patentansökningar våren 2008, då den ekonomiska krisen inte slagit till ännu, med antalet patentansökningar våren 2009, då varslen duggade tätt. Undersökningen visar att antalet patentansökningar i Skåne län ökar trots den pågående krisen. Frågan är nu vad Skåne läns riksdagsledamöter avser att göra för att stimulera ännu fler individer att göra uppfinningar och att kommersialisera dem.

År 2008 lämnades92 patentansökningar in under perioden januari-april i Skåne län, i år var siffran 93. Antalet patent per 100 000 invånare var 7,7, över riksgenomsnittet som ligger på 6,7. Det placerar Skåne på sjunde plats bland Sveriges 21 län vad gäller antal patent per invånare. Undersökningen visar att antalet patentansökningar i Sverige minskar i 11 av 21 län.

Annons

Antalet patentansökningar är en temperaturmätare på framtidstron i Sverige. Ju fler patent desto fler är det som har tagit steget mot att kommersialisera sina uppfinningar. Ska vi lyfta oss ur krisen behöver vi fler människor som tror, vill och vågar.

I Sveriges patenttoppfinner man län med universitet och tekniska högkolor och/eller stora företag som satsar på forskning och utveckling. Under våren 2009 lämnades flest patentansökningar per 100 000 invånare in i Stockholm (12,9), tätt följt av Blekinge (12,5) och Västmanlands län (12,0). Bilden kompliceras något av att en del söker patent utomlands i första hand. Beaktar man detta så har patentaktiviteten i landet ökat med cirka 20 procent enligt patentombudens sammanställningar.

Vi på SKAPA verkar dagligen för att lyfta fram svenska uppfinnare och uppfinningar. Vi hjälper även uppfinnare att få in intressenter och kapital. Vårt utvecklingsstipendium, som delas ut till framstående uppfinnare från hela Sverige, uppgår till sammanlagt nära en miljon kronor, varav hälften går till de nationella vinnarna och hälften till 24 länsvinnare. Stipendiat i Skåne län år 2008 blev Lennart Greiff, Morgan Andersson och Per Wollmer för mikroemulsioner som förebyggande behandling samt Johan Råde och Carl-Johan Ivarsson för sin mjukvara för analys av stora datamängder.

I slutändan är det individerna som räknas. Man kan uppfinna saker om man är anställd i ett litet eller stort företag, på ett universitet eller utvecklar på egen hand.

Anders Hansson(M), Marie Weibull Kornias (M), Johan Linander (S) och Göran Persson i Simrishamn (S) sitter i riksdagens näringsutskott, på mandat från Skåne län. När de i höst träffas igen på Helgeandsholmen i Stockholm hoppas vi att de lägger eventuellt partigroll åt sidan. Sverige behöver tydliga spelregler som stimulerar ännu fler individer att göra uppfinningar och kommersialisera dem. På lång sikt är det så vi häver oss ur krisen.

Peter A Jörgensen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons