Annons
Nyheter

Utbyggd offentlig sektor ger ökad välfärd åt alla

Nyheter • Publicerad 2 januari 2004

Varför feminist?

För fem hundra år sedan brändes kvinnor på bål om de avvek från bilden av hur en kvinna skulle vara. För hundra år sedan var det självklart att kvinnor inte skulle få gå och rösta.

Annons

Och för femtio år sedan var det fullt lagligt att våldta kvinnor inom äktenskapet. Så är det inte idag. Saker och ting förändras.

Men de maktstrukturer som skär igenom samhället är seglivade. Än i dag reagerar få över att kvinnor bara tjänar 68 procent av männens löner. Än i dag står kvinnorna för 82 procent av det obetalda hushållsarbetet. Och än i dag har kvinnor de sämsta anställningsvillkoren.

Det finns en osynlig könsmaktsordning i samhället. Människor behandlas olika beroende på vilket kön de råkat bli födda till, och mannen ses alltid som norm. Men könsförtrycket finns till av en anledning: det finns någon som tjänar på det.

Kvinnor ur arbetarklassen är förtryckta i dubbel bemärkelse. Dels för att de helt enkelt är kvinnor och därmed anses för mindre värda än män, dels för att de utgör hälften av den svenska arbetarklassen och därmed saknar reell makt över sin arbetssituation.

Där har män och kvinnor (som inte råkar vara födda på Östermalm, i kungliga slottet eller på annan överklassort) ett gemensamt intresse av att kämpa tillsammans. All kamp mot könsförtrycket är också ett slag i magen på det kapitalistiska samhället.

Därför måste vi organisera oss. Tillsammans kan vi ställa krav. Att försvara och fördjupa kollektivavtalen innebär att de arbetandes anställningar tryggas, samtidigt som lönediskriminering av kvinnor motverkas.

Att införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön innebär att majoriteten av Sveriges befolkning får ett drägligare liv på överklassens bekostnad, samtidigt som kvinnor får det betydligt lättare att vägra deltidsanställningar.

Och att bygga ut den offentliga sektorn innebär mer välfärd åt alla, samtidigt som de offentliganställda, av vilka en överlägsen majoritet är kvinnor, tryggar sina anställningar.

Ju fler vi blir, desto fler krav kan vi få igenom. Därför borde den största delen av Sveriges befolkning vara feminister. Därför borde just du gå med i Ung Vänster!

Ung Vänster Norra Lund

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons