Annons
Nyheter

Våga stå för dina åsikter

Nyheter • Publicerad 7 augusti 2009
På bussen möter man världen. Bild: Scanpix
På bussen möter man världen. Bild: ScanpixFoto: 

Våga visa civilkurage. Kräv respekt, se vederbörande rakt i ögonen och säg lugnt och tydligt vad du tycker.

Det har jag gjort i hela mitt liv och än har jag inte fått stryk. Jag är så trött på den fega tystnaden som breder ut sig allt mer. För det tycker jag är det värsta. Tystnaden och flatheten.

Annons

Var kommer denna feghet ifrån som gör att människor viker ned sig och inte tar det minsta ansvar för vad andra människor blir utsatta för? Varför bryr sig alla bara om sig själva? Varför är "alla" så rädda?

Kan det vara så atthot om våld "bestämmer" vad du skall tycka? Jag kommer aldrig att ens försöka vänja mig vid eller försöka förstå den oerhörda rädsla som finns i samhället.

Man är jätterädd att stå upp för sina åsikter och att ta ansvar. Musklerna sitter ju mellan öronen och inte i överarmarna. Samma feghet finns ju hos journalister och tidningar som låter personer slänga ur sig vad som helst bakom en signatur.

Det man inte kan säga mellan fyra ögon eller underteckna med sitt riktiga namn ska man nog inte säga alls. Har jag fel?

Respekt förr i tiden innebar att skilja på sak och person. Nu för tiden innebär det att hålla med den andre. Feghet? Rädsla?

Det är ungefär som att sätta upp lappar i tvättstugan med diverse uppmaningar men utan ditt namn.

Hur skall man få någon respekt då? Respekt är inte något man får gratis, det förtjänar man. Regeringen hade ett förslag om en civilkuragelag. Vad blev det av det förslaget? Kristdemokraterna hade också ett likadant förslag fast det var i samband med valet.

De hade hört talas om mitt sätt att jobba på bussen och kallade mig till ett möte i Stockholm. Jag fick träffa vice ordförande i justitieutskottet Inger Davidsson, advokat Peter Althin och två politiskt sakkunniga personer i riksdagshuset.

Milt uttrycktså blev de häpna över mina erfarenheter. Men nu tycks de ha fått kramp som de allra flesta man snackar med. Men det är väl som vanligt här i hyckleriets och mellanmjölkens land att det är mycket snack och väldigt liten verkstad. Därför att de personer som bestämmer och beslutar, oavsett vad det gäller, ger fullständigt f-n i oss skötsamma medborgare.

Är det någon som tycker det är konstigt att det bildas medborgargarden eller att Sverigedemokraterna får allt fler medlemmar?

Kjell Stiernberg Bussförare, Knislinge
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons