Annons
Nyheter

Välkomna mångfald i kyrkan

Nyheter • Publicerad 26 augusti 2009

Till Karl-Johan Svensson, Vi i kyrkan, som (26/8) återigen ifrågasätter nomineringsgrupperna i kyrkovalet, vill jag ge en uppmaning att i stället välkomna mångfalden och engagemanget som även de politiska partierna visar.

När det gäller den kyrkoantikvariska ersättningen så drev jag denna viktiga fråga under mina 6,5 år i riksdagens kulturutskott och mot slutet av perioden så förstod även oppositionen hur viktig den är för kyrkan.

Annons

Min efterträdare i kulturutskottet Anders Åkesson (C) (kyrkligt förtroendevald i Kalmar) har fortsatt med detta och i de regeringsförhandlingar som nu pågår är Maud Olofsson (C) pådrivande i frågan.

Svenska kyrkan har fått ändrade relationer till staten men har kvar en del funktioner som gör att du inte kan jämföra med frikyrkan. Jag tänker då exempelvis på begravningsväsendet och vårt uppdrag att vara rikstäckande.

Du ifrågasätter om Centerns allmänna ideologi kan tillföra kyrkan något och visst kan den det. Människors lika värde och att hela landet skall leva är centertankar som behövs på alla områden.

Du behöver inte bekymra dig om frånvaro av personval i kyrkovalet. Jag bedriver personvalskampanj och på vår kyrkomöteslista gör de tio första kandidaterna detsamma. Jag blev en gång inkryssad i riksdagen och vet kryssens betydelse och i detta kyrkoval får väljaren kryssmarkera tre personer!

Centerpartiet är hängivet engagerade för folkkyrkan i hela landet. Vår värdegrund är känd – alla människors lika värde och därmed jämställdhet. Vi verkar för kyrkan mitt i samhället och tillför kyrkan omvärldskunskap, inte minst om demokrati och miljöansvar.

Lars-Ivar Ericson (C) Tyringe
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons