Annons
Nyheter

Var var Lars Ohly och Lars Werner?

Nyheter • Publicerad 26 augusti 2009
Vänsterpartiledarna Lars Ohly och Lars Werner. Arkiv: Malin Rudblom/Scanpix
Vänsterpartiledarna Lars Ohly och Lars Werner. Arkiv: Malin Rudblom/ScanpixFoto: 

Den 23 augusti arrangerades på flera håll i Europa en minnesdag för att hedra alla offer för totalitära regimer på vår kontinent.

Detta datum för 70 år sedan undertecknades nämligen det ickeangreppsavtal mellan Sovjetunionen och Tyskland som kom att innebära krig, övergrepp och styckade stater.

Annons

För 20 år sedan föll Berlinmuren och många människor i Öst- och Centraleuropa kunde påbörja en färd mot frihet och öppenhet i sina respektive länder.

Även i Sverige genomfördes en manifestation med bland andra statsrådet Cecilia Malmström (FP) närvarande.

Det är bra att denna lika mörka som viktiga del av vår gemensamma historia lyfts fram. Det intressanta är att så pass litet självkritik hörts från dem som ända in i det sista försvarade det som skedde på andra sidan järnridån.

Under 1970- och 80-talen förlöjligades många gånger i den svenska debatten dem som talade om Estland, Lettland och Litauen som av Sovjetunionen ockuperade länder. Det arrangerades så kallade freds- och vänskapsresor till Moskva. Samtidigt som människor for illa i Östtyskland och Polen umgicks andra med de styrande kommunistpartiernas ledare.

Vilken manifestation besökte V-ledaren Lars Ohly den 23 augusti i år? Vid vilket torg dök Lars Werner (V) upp för att uttrycka sin glädje över kommunismens fall?

Minneshögtiden är gemensam för hela Europa. Tanken är att den skall vara återkommande. För folk som plågats under förtryckande system har det en betydelsefull laddning att andra tydligt markerar deltagande.

Lars Ohly aspirerar tillsammans med andra ledande vänsterpartister på att bli medlemmar av en rödgrön regering. Vilken utrikespolitisk hållning skall Sverige då ha till ceremonier likt den 23 augusti?

Är det V-ledaren som skall representera vårt land då fördömandet av kommunismen skall ske i Tallinn, Riga, Budapest eller Bukarest?

Hans Wallmark (M) riksdagsledamot Skåne läns norra och östra
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons