Annons
Nyheter

Vården - var god dröj

Svensk sjukvård är i världsklass – men den måste bli mer tillgänglig, skriver fem representanter för Region Skånes femklöver; Henrik Hammar (m), Gilbert Tribo (fp), Lennart Nilsson (c), Berit Wirödal (kd) och Anders Åkesson (mp).
Nyheter • Publicerad 4 juli 2008

ººFå människor tycker om att stå i kö. Om tålamodet tryter i kön till den försenade bussen eller om könumret på apoteket är för högt kan vi välja att gå därifrån. För någon som står i kö till en behandling inom den svenska sjukvården kan väntan däremot orsaka både smärta och psykiskt påfrestande. I den situationen finns det ingen möjlighet att slänga nummerlappen och göra det planerade ärendet en annan dag.

Sverige har en sjukvård i absolut världsklass. Den senaste rapporten om svensk sjukvård i internationell jämförelse som Sveriges kommuner och landsting har gjort är bara en av många undersökningar som bekräftar den bilden.

Annons

Vi uppvisar goda resultat vad gäller spädbarnsdödlighet och låg dödlighet i cancer, vi har måttliga kostnader för vården och en bra förebyggande hälsovård. Problemet är bara att få in foten innanför sjukvårdens dörrar.

Långa väntetider i sjukvården är ett nationellt problem som har funnits i många år. Skåne är inget undantag. Här är svårigheterna med att komma i kontakt med primärvården ett stort problem. Möjligheten att boka tid på plats på vårdcentralen finns redan idag men utnyttjas i för liten utsträckning.

Många skåningar anger just att det är svårt att beställa tid i luckan, eller i förväg på telefon. Att människor får stå utanför vårdcentralen och ringa in för att boka en tid är helt oacceptabelt. Även väntetiderna på våra akutmottagningar är för långa.

Risken är att vi vänjer oss vid väntetiderna och att förtroendet för den svenska vården försämras allt mer. Det är en utveckling som vi i den styrande femklövern, de borgerliga och miljöpartiet, inte kan acceptera.

Vissa köer har visserligen minskat något de senaste åren till följd av vårdgarantin, men långt ifrån tillräckligt. I Skåne har köerna till besök inom den specialiserade vården ökat något medan köerna till behandling har minskat.

Köerna inom ortopedi och kirurgi, ögon och öron-näsa-hals, är fortfarande långa.

Väntetiderna varierar dessutom beroende på var du bor, trots att vårdgarantin ger dig rätt att söka på annan ort om kön i regionen är för lång.

Idag har de patienter som inte får hjälp i Skåne inom vårdgarantins tidsgränser rätt till hjälp med att lotsas till annan vårdenhet och få extra kostnader täckta.

Tillgängligheten inom sjukvården är ett av femklöverns mest prioriterade områden och vi arbetar oavbrutet med olika sätt att åstadkomma förbättringar.

Nästa år införs Vårdval Skåne inom den nära vården, som kommer att ge större valfrihet och ökad tillgänglighet för de skånska invånarna.

Annons

Genom att vårdpengen följer individens val av vårdenhet motiveras vårdgivaren att upprätthålla en god tillgänglighet. Makten förflyttas på så sätt från producenten till patienten. Även hembesöksverksamhet införs nästa år och kommer i förlängningen att minska trycket på akutmottagningar och vårdcentraler.

Det pågående förnyelsearbetet, som syftar till att ge Region Skåne en god och stabil ekonomi, är också en viktig del i processen.

Henrik Hammar Gilbert Tribo Lennart Nilsson Berit Wirödal Anders Åkesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons