Annons
Nyheter

Värna dialekterna

Nyheter • Publicerad 5 augusti 2009
Edvard Persson – stolt skåning. Bild: Scanpix
Edvard Persson – stolt skåning. Bild: ScanpixFoto: 

Jag tycker att det är fint med dialekter.

Dialekter förstärker det svenska språket och det visar samtidigt att vi alla är olika men lika mycket värda, det hade varit mycket tråkigt om alla svenskar hade pratat rikssvenska.

Annons

Tyvärr verkar det som att dialekter allt mer trycks ner och skrattas åt i Sverige. På tv och radio talar nästan alla programledare den så kallade rikssvenskan, det är väldigt sällan som vi får höra olika dialekter i det offentliga samtalet.

Ofta får jagsom skåning höra av övriga svenskar som inte är skåningar att de inte förstår vad jag säger, det känns väldigt kränkande, jag är lika mycket svensk som alla andra trots att jag är skåning. Varför finns det många svenskar norr om Skåne som inte förstår skånskan? Jag tror att det beror på att folk inte får höra skånska och övriga dialekter i det offentliga samtalet i tv, radio och på olika mötesplatser.

Jag tycker att politikerna skall arbeta för att det skall släppas fram olika dialekter i det offentliga samtalet. Dialekter skall ses som något helt naturligt i det svenska språket.

Det är mycket viktigt att barnen får lära sig sin dialekt i skolan, olika ord och uttryck i sin dialekt som skiljer sig från rikssvenskan.

Jag tycker också att politikerna skall lagstifta om att Sveriges radio och Sveriges television skall anställa programpresentatörer och programledare som talar olika dialekter.

Jonas Andersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons