Annons
Nyheter

Vi beklagar de sjukas oro

Nyheter • Publicerad 10 juli 2008
Försäkringskassan. Arkiv: Scanpix
Försäkringskassan. Arkiv: ScanpixFoto: 

ººSvar till signaturen "Medmänniska", 8/7.

Den 1 juli 2008 började nya regler gälla inom sjukförsäkringen. De nya reglerna innebär bland annat att man efter ett års sjukskrivning antingen kan få så kallad "förlängd sjukpenning" eller så kallad "fortsatt sjukpenning". Den förlängda sjukpenningen kan man få under 550 dagar och den är 75 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten. Den fortsatta sjukpenningen som är 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten är inte begränsad i tiden.

Annons

Det är Försäkringskassans uppgift att som statlig myndighet tolka regelverket utifrån innehållet i lagtext och förarbeten.

Enligt lagen krävs det synnerliga skäl för att man ska kunna få fortsatt sjukpenning. Synnerliga skäl innebär att bestämmelsen ska tillämpas mycket restriktivt. Enligt propositionen krävs det att arbetsförmågan är nedsatt på grund av allvarlig sjukdom. De exempel på sådan sjukdom som nämns i propositionen är vissa tumörsjukdomar, neurologiska sjukdomar som ALS eller att den försäkrade väntar på transplantation av ett vitalt organ. De allra flesta som den 1 juli hade varit sjukskrivna mer än ett år har fått förlängd sjukpenning med 75 procent eftersom det inte krävs en mycket allvarlig sjukdom för att få den ersättningen.

Försäkringskassans informationsbrev till de berörda hade formulerats på ett sätt som på några håll har missförståtts. Brevet har också väckt oro vilket vi beklagar. På en del håll uppfattades informationen som att det är en förutsättning att man förväntas avlida inom några månader för att få fortsatt sjukpenning. Så är givetvis inte fallet. Vår avsikt var tvärtom att uttrycka att fortsatt sjukpenning kan beviljas även i fall när sjukdomstillståndet vid själva prövningstillfället inte är mycket allvarligt. Om läkarens prognos tyder på att tillståndet kommer att försämras så att tillståndet blir mycket allvarligt kan fortsatt sjukpenning beviljas även i dessa fall.

Vi ser nu över våra texter och kommer att gå ut med förnyad information.

Eva Nordqvistchefsjurist, Försäkringskassan
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons