Annons
Nyheter

Vilka svenskar är äkta?

Niclas Nilsson, sverigedemokrat, klargör (25/7) att sd förespråkar assimilation framför integration.
Nyheter • Publicerad 28 juli 2008
Äkta svensk? ARKIV: JOHAN NILSSON/SCANPIX
Äkta svensk? ARKIV: JOHAN NILSSON/SCANPIXFoto: 

"Svenska folket har rätt att kräva … att invandrare och flyktingar skall anpassa sig och bli en del av det svenska samhället." Detta till skillnad från riksdagspartierna som anser att "vi svenskar har skyldigheten att anpassa oss till deras kulturer och låta dessa bli en del av den svenska kulturen".

Bortsett från att påpeka att någon sådan skyldighet aldrig någonsin förelegat och att all anpassning alltid skett ömsesidigt och på den starkare svenska kulturens villkor, måste jag fråga: Vilka vi? Vilka svenskar? Vilket Sverige? Är det vi svenskar i dagens Sverige som skall kräva anpassning?

Annons

I så fall accepterar Nilsson den enorma omdaning av Sverige som skett genom århundradens invandring. Han accepterar och måste vara tacksam för invandrarnas insatser i uppbyggandet av Välfärdssverige efter andra världskriget och därmed för den ömsesidiga anpassning och det kulturutbyte som varit.

Om inte, måste Nilsson tala om vilka svenskar och vilken tid som är äkta och uppenbarligen bäst och som inte får utsättas för påverkan.

Detta är givetvis omöjligt vilket svenskarna förstår, åtminstone de mer är 95 procent som enligt alla opinionsundersökningar inte vill ha sd.

Serge PadoanKristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons