Annons

130 kvinnor lärde sig att våga

Om att våga välja okänd väg handlade Kråke Lithanders anförande på Nätverksgruppernas kvinnofrukost i lördags morse. 130 kvinnor bänkade sig vid frukostborden, och församlingssalen var därmed fullsatt.
Hässleholm • Publicerad 25 januari 2004
Kråke Lithander lockade fullt hus till kvinnofrukosten i Hässleholm. Ämnesvalet "Våga välja okänd väg" var nog så aktuellt för gästföreläsaren.Bild: WILLY ALM
Kråke Lithander lockade fullt hus till kvinnofrukosten i Hässleholm. Ämnesvalet "Våga välja okänd väg" var nog så aktuellt för gästföreläsaren.Bild: WILLY ALMFoto: 

Ämnet var nog så aktuellt för Kråke. För en vecka sedan såg hon sig tvingad att begära sin restaurang- och konferensanläggning på släktgården Tomarp norr om Kristianstad i konkurs. Nu är det dags för ett nytt vägval i hennes brokiga liv.

– Ni ser alltså en kvinna som är arbetslös, men varken handlingsförlamad eller sysslolös. Nu gäller det för mig att arbeta ännu hårdare för att finna en lösning för mitt älskade Tomarp. Jag tror på konceptet och ger aldrig upp. Det gäller bara att lägga rätt pussel för att gå vidare. Tomarp är min hjärtefråga, inledde hon sitt anförande. Kråke Lithander gav därefter en resumé över sitt innehållsrika 50-åriga liv.

Annons

Det senaste året har varit extra tufft mot henne både privat och affärsmässigt, men redan tidigare i livet har hon gjort många djärva vägval.

– Jag är livrädd för att stå på scenen, men har arbetat både som fotomodell och föreläsare. För mig handlar det om att stå upp emot saker man är rädd för. Inte vara feg och krypa undan. Då försitter man chanser och möjligheter, betonade hon.

I 28 år har hon hållt ihop med sin franske man, långa perioder på distans. När deras dotter plötsligt bröt samman över att hon inte kunde kommunicera ordentligt med sin far eftersom hon inte behärskade franska tillräckligt, fattade Kråke ett snabbt beslut. Följande dag anmälde hon sin dotter till en skola utanför Paris och så flyttade de dit från Stockholm.

– Utan jobb. Men det gick. Helt oväntat fick jag erbjudande om ett bra jobb som konsult för ett svenskt företag som jag kunde sköta från Paris samtidigt som jag skrev böcker. Det ordnade sig, berättade hon som ett exempel på att våga välja okända vägar. Om hur hon satt sig över mobbing i skolan, om matmissbruk och viktstress och om misstro och ryktesspridning från omgivningen när hon flyttade hem från Paris och tog över Tommarp berättade hon också.

– Nu handlar allt om en hållbar rekonstruktion av kärnverksamheten på Tommarp. På måndag kommer konkursförvaltaren och jag tror jag har tänkt ut ett gångbart koncept att presentera för honom då. – Dels måste jag nog knoppa av köksträdgården, hur ont det än gör i mig och dels jordbruket. Det är så himla tråkigt bara att inte Kristianstadsborna fattat vilken fantastisk trädgård det är och kommer ut om så bara för att titta på den. Jag tror att folk tror att Tomarp är så mycket märkvärdigare och dyrare än vad det egentligen är. Det måste jag försöka ändra på, förklarade denna arbetslösa kvinna som nu har mer än någonsin att göra.

Och som vågar välja okända vägar.

Lena Timelin

070-605 37 12

lena.timelin@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons