Annons

23-årig kvinna dömd till fängelse

Tingsrätten i Hässleholm dömde på onsdagen en 23-årig kvinna som tidigare jobbat inom hemtjänsten till två och ett halvt års fängelse för sex grova stölder hos åldringar i Vittsjöområdet.
Hässleholm • Publicerad 19 december 2002

Kvinnan utnyttjade på ett synnerligen känslokallt sätt sin ställning inom hemtjänsten när hon stal pengar från de gamla hon besökte. Vid tingsrättsförhandlingen yrkade vice chefsåklagare Pernilla Åström på minst tre års fängelse, men tingsrätten stannade vid ett fängelsestraff på två år och sex månader. Samtidigt som kvinnan stod under åtal för stölder hos äldre personer i en småländska kommun fick hon under sommaren ett vikariat inom hemtjänsten i Vittsjöområdet. Genom sitt jobb kom hon i kontakt med äldre personer och detta utnyttjade hon genom att ta kontakt med dem på sin fritid och lura ifrån dem pengar och värdeföremål. Vid sex tillfällen när hon stal från äldre personer i Vittsjö- och Bjärnumsområdet kom hon över cirka 10000 kronor. En av de drabbade var en 94-årig man som hon lärt känna inom hemtjänsten. Hon sökte upp den 94-årige mannen och stal en plånbok innehållande 6400 kronor ur en plånbok som mannen bar på sig i bakfickan. Från en blind man tog hon en guldring som hon sedan pantsatte och i de andra fallen handlade det om plånböcker som hon hittade i lägenheterna när hon gjorde besök hos de gamla personerna. Den 6 augusti dömdes kvinnan av Ljungby tingsrätt till tre månaders fängelse för bland annat grova stölder hos äldre personer. Dagen efter domen uppsökte hon äldre personer hon träffa i sitt jobb inom hemtjänsten för att begå nya brott. Tingsrätten säger också i sin dom att den 23-åriga kvinnan hänsynslöst utnyttjat de äldre människornas utsatthet och därför är brottet av mycket allvarlig karaktär. Ewe Nilsson

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons